Közösségi komposztálás Budapesten

komposztálás
Ha biológiailag lebontható szerves anyagot (pl. gabonamaradvány, trágya, komposzt, szennyvíziszap) terítünk szét a mezőgazdasági területen, a szén megkötődik a talajban és ezzel egy időben a hulladék is csökken, vagyis egyszerre megvalósul a talaj- és hulladékgazdálkodás.
Vágólapra másolva!
Hazánkban az egy főre eső átlagos napi hulladéktermelés 1-1,5 kilogramm, amelynek 20-25 százaléka komposztálható szerves anyag. A komposztálással amellett, hogy a szemetesünk súlya és ürítésének gyakorisága csökken, az értékes zöld javakat visszaforgatjuk a természet körforgásába. Kertes házban élőknek könnyebb a dolga, azonban napjainkban a társasházban élők és a panellakók számára a gilisztakomposztáló használata mellett közösségi komposztálásra is van lehetőség.
Vágólapra másolva!

A közösségi komposztálás hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár, de hála a környezettudatos Facebook-csoportoknak és ökoblogoknak, egyre többen megismerkednek a ShareWaste weboldallal és applikációval, ami a köznyelvben már „komposzt tinder" néven is kezd ismertté válni. A zöldhulladék-megosztó alkalmazás segítségével összekapcsolódik a komposztadó (komposztdonor) a komposzt befogadójával.

Ha biológiailag lebontható szerves anyagot (pl. gabonamaradvány, trágya, komposzt, szennyvíziszap) terítünk szét a mezőgazdasági területen, a szén megkötődik a talajban és ezzel egy időben a hulladék is csökken, vagyis egyszerre megvalósul a talaj- és hulladékgazdálkodás. Forrás: https://humusz.hu/galeria/komposztkeretek-0

A közösségi és a házi komposztálás céljai azonosak: a keletkező növényi eredetű szerves anyagok helyi komposztálással történő kezelése és felhasználása, ezzel együtt a szerves anyagok hulladékká válásának elkerülése, ezen anyagok eltérítése-mentesítése a további kezeléstől: telepi komposztálástól, lerakástól, égetéstől. Sok helyen azonban a házi komposztálás a túlzottan kis ingatlanméret, a komposztálható hulladékok kis mennyisége és a saját kert hiánya miatt nem megvalósítható.

A közösségi komposztálás során több háztartás szerves hulladékait használják a komposzt készítésére.

Egy közösség összefogásával létesítenek komposztáló helyeket. A kész komposztot közösen, vagy saját szükségleteiknek megfelelően, például virágágyás alá, balkonládákban használják fel. A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a társas házi közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása, amely tevékenység nem engedélyköteles.

Sajnos a városi ember nem komposztál, a települési szinten keletkező növényi hulladékot központilag szállítják el, ami felesleges és könnyen elkerülhető környezeti terhelést jelent: szállítás, útterhelés, üzemanyag. Forrás: http://www.mme.hu/termeszetbarat-komposztkitermeles

A komposztálás egy rugalmasan adaptálható technológia, így minden közösség számára létezik megfelelő megoldás. Ezzel együtt célszerű saját területen elhelyezni a közösségi komposztálót, és pontosan tisztázni az üzemeltetés feltételrendszerét. A közösségi komposztálás igazi csapatmunkát igényel, építi a közösséget, fontos, hogy mindenkinek legyen feladata (pl. koordináció, szervezés, komposzt átforgatása).

Gyerekek is részt vehetnek benne, számos pozitív hatása mellett környezettudatos szemléletre neveli a gyerekeket.

A közösségi komposztálás esetén nagyon fontos egy, a komposztálásban jártas felelős személy, „komposztmester" kijelölése, aki felügyeli a közösségi komposztáló működését. A közösségi komposztálás folyamata megegyezik a kerti komposztáláséval. Viszont a társasház méretétől, a lakások/házak számától és a kert/udvar méretétől függően kell megválasztani a gyűjtő- és érlelő edényeket. Ezeket és a további eszközöket a közösség közösen megvásárolhatja, ezzel pénzt spórolhatnak meg.

Társasházi komposztálás Újpalotán. Forrás: https://humusz.hu/komposztalj/kozossegi-komposztalas

A közösségi komposztálás hatására jellemzően csökken a hulladéktárolókba kerülő hulladék mennyisége, hiszen a szerves frakció jelentős része komposztálásra kerül.

Ezáltal lehetőség nyílik a hulladékszállítási költségek csökkentésére.

Ezenkívül, azáltal is spórolhatnak, hogy nem kell virágföldet, esetleg műtrágyát venniük, felhasználhatják a keletkező komposztot.

Háztartási hulladék a komposztban. Forrás: https://kertlap.hu/komposztalas-a-hazikertben/

A lakótelepek környékén kifejezetten érdemes volna közösségi kerteket és komposztálóhelyeket kialakítani, mert nem minden lakó él erkélyes lakásban, nem minden lakó rendelkezik telekkel, ahová esetleg elszórhatná zöldhulladékát. A közösségi komposztálás elterjedésével egyre több konyhai hulladék visszakerülne a természet körforgásába,

ezáltal jelentősen javulna a hazai termőföldek minősége és tápanyagtartalma, valamint nőne a biodiverzitás is.

Komposztáló kast avattak Nagybajomban a Mesevár Óvoda és Bölcsőde kertjében2015. áprilisában. "Ennek érdekében a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program 11.500 db komposztládát biztosít idén a lakosság számára, hogy mindenki otthon állíthassa elő a zöld javakból készülő hasznos komposztot és zöld hulladék semmi esetre se kerüljön a kukába! A komposztáló kas segítségével nemcsak biztonságos táplálékot, teának való gyógynövényt tudunk termeszteni, hanem egy csapásra harmadával(!) csökkenthetjük a kukába kerülő szemét mennyiségét is!" - mondta az átadás alkalmával Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere. Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hirek/1515/265668/20150410_kozossegi_komposztalas_kaposmenten_1.htm

Hol van lehetőség közösségi komposztálásra?

Budapesten:
Humusz Szövetség (XI. kerület),
Herman Ottó Intézet (XXII. kerület)
Csárdáskert (XI. ker.)
Ibis Közösségi Kert (IX. ker.)
Ibis Healing Garden (IX. ker.)
Kerthatár (IX.)
Kisdiófa Kert (VII.ker.)
Szentendre: Szélrózsa kert
Sopron: Hatvani út (Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.)
Fertőendréd: Új major (Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.)
Nagybajom: Mesevár Óvoda és Bölcsőde
Miskolc: Avasi Paradicsom Közösségi Kert
Nyíregyháza: Nyíregyházi Kosár Közösség
Debrecen: DE Közösségi Kert

(Humusz Szövetség anyaga, [email protected])