Így segíti az életben a siket és vak kutyáját a gazdája

Plum
Plumm és Lola élvezi az együtt töltött időt
Vágólapra másolva!
Aiden Mann, a Tennessee állambeli Nashville állatorvosi asszisztense komoly feladatra vállalkozott: tavaly nyáron örökbefogadott egy miniatűr ausztrál juhászkutyát. A történet eddig talán szokványosnak tűnik, ám Plum (magyarul Szilva) egy veszélyes tenyésztési gyakorlat miatt süketnek és részben vaknak született.
Vágólapra másolva!

A kezdetektől közösen tanulnak

Plum érkezése előtt a férfinak már volt egy kutyája otthon: Lola, a staffordshire bullterrier keverék. Tudta, hogy az örökbefogadott ebnek különleges szükségletei lesznek, a nőstény kölyök különös figyelmet és gondoskodást igényel. Az állatmentéssel is foglakozó Aiden Mann azonban saját bevallása szerintelső pillantásra „beleszeretett" Plumba.

Plumm és Lola élvezi az együtt töltött időt Forrás: Instagram/Aiden Mann

– mesélte az állatorvosi asszisztensként dolgozó Aiden Mann. – Eleinte elkövettünk néhány hibát, de közösen tanultunk és végül megtaláltuk, hogyan tudunk a legjobban kommunikálni egymással.

Ma már úgynevezett érintőjelekkel dolgoznak, ez pedig láthatón segít Plumnak megérteni és végrehajtani azokat a parancsokat, amiket a gazdája ad neki.

Amikor Aiden azt szeretné, hogy a kutya üljön le, megérinti az álla alatt;

ha a követésre utasítja, akkor lágyan megsimogatja az orrát és a testét abba az irányba, amerre el kell indulnia.

Felhívja a figyelmet és rossz tenyésztési gyakorlatra

Amióta Plum Aidennel él, számos aktív tevékenységet végez a család másik kutyájával, Lolával együtt. Eljárnak úszni egy közeli, félreeső patakhoz, de gyakran látogatják a kutyás parkokat is, ahol számos új barátot szereztek már. A trió láthatóan élvezi az együtt töltött pillanatokat és erről Aiden szívesen oszt meg képeket és videókat a közösségi oldalain. A férfi egy ilyen posztban azt is megmutatta, hogyan tudja különös finomsággal felébreszteni a kutyát, aki nem lát és nem is hall.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❤️ ❤️

Aiden Michael Mann ️‍ (@aiden_m365) által megosztott bejegyzés,

– mesélte Aiden. – Ezerféle trükköt kipróbáltam, amire megtaláltam a tökéletes technikát: halkan odakúszok mellé és enyhén megfújom az orrát; még mindig megijed egy picit, de csak addig, amíg meg nem érez engem. Aztán már csak egy kis szeretetre vágyik.

A páros videóit azóta már több millióan követik a közösségi médiában. Aiden a posztjaiban felhívja a figyelmet az úgynevezett „merle-tenyésztés" veszélyeire: az így született kölyköknek ugyanis gyakran fehér szőrzete, pigmenthiányos állapottól szenvednek, és néha hallás- és látássérültek.

A vak és siket kutya segítése komoly kihívást jelentett a gazdájának Forrás: Instagram/Aiden Mann

Az állatorvosi asszisztens szerint ez a tenyésztési gyakorlat okozhatta Plum fogyatékosságát is.

Reméli, hogy a kutyája frissen szerzett hírneve rávilágít erre a fontos kérdésre, amelyet „halálos genetikai gyakorlatnak" nevez.