Különleges vándorló halakat fotóztak Angola partjainál

mélytengeri hal
Egyedi felvételek készült
Vágólapra másolva!
A tengerbiológusok már régóta gyanították, ám most fényképeken is rögzítették, ahogy a mélytengeri halak vándorolnak. A Journal of Animal Ecology tudományos folyóiratban publikált tanulmányban azt is bizonyították, hogy az egyedszámuk egyes időszakokban rendszeresen növekszik.
Vágólapra másolva!

Több száz vándorló halat rögzítettek

A halak mozgását a kutatók csak igen nehezen tudják követni a mélytengeri világban, hiszen a napfény hiánya és a hatalmas nyomás miatt komoly akadályokba ütköznek. A floridai Nova Délkeleti Egyetem és a skóciai Glasgow Egyetem szakemberei ezért most a mélyóceáni megfigyelőrendszer, a Deep-ocean Environmental Long-term Observatory System (Delos) adatait hívták segítségül.

Azokat az információkat és fényképeket elemezték, amelyeket a rendszer 1400 méter tengerszint feletti magasságban, Angola partja mentén készített.

Egyedi felvételek készült Forrás: NOAA Office of Ocean Exploration and Research/PA

A tengerbiológusok összesen 12 703 fotót vetettek analízis alá; a program több száz felvételen vándorló halakat is rögzített az elmúlt hét és fél évben.

Arra jutottak, hogy a vizsgált területen minden év novemberének végén és júniusában megnövekedik a halak egyedszáma.

– mondta Rosanna Milligan, az Nova Délkeleti Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője. – Azt még nem tudjuk, hogy a felvételeken rögzített halak honnan jöttek és hová tartanak, de a viselkedésük további vizsgálatával válaszokat kaphatunk ezekre a kérdéseinkre is.

Elpusztult planktonokat keresnek

A kutatók szerint a halak valószínűleg azért vándorolnak, hogy kövessék a felszínen elpusztult plankton szervezeteket. A virágzás ugyanis pont négy hónappal azelőtt kezdődik, mint hogy a mélytengeri halak a területre érnének. Az állatok azért gyűlhetnek itt össze, hogy egyfajta „fenséges lakomát csapjanak".

A mélytenger nagyon sokáig félelmetes és titokzatos világ volt az ember számára Forrás: Origo

– mutatott rá David Bailey, a Glasgow-i Egyetem vezető kutatója, a tanulmány társszerzője. – A planktonok egy liter vízben a százezres nagyságrendet is elérhetik és így kitűnő, bőséges táplálékot biztosítanak rengeteg állatnak.

A planktonok a tengeri élet alapjai: táplálékai a tengeri rákoknak, amelyeket a halak és a tengeri emlősök fogyasztanak.

De planktonnal táplálkozik a Föld legnagyobb élőlénye, a bálna is.

Milligan és Bailey reméli, hogy felfedezésük arra ösztönzi a többi kutatót is, hogy keressenek hasonló mintákat a mélytengerekben, amelyek segítségével pontosan képet kaphatnának a halak vándorlásáról.