Elefántok csaphattak le a Kínában a parlagon hagyott kukoricaborra

Az afrikai elefántok igen ritkák Kínában
Vágólapra másolva!
Az új koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében a legtöbb helyen még mindig üresek az utcák és kertek Kínában. Ezt a nyugalmi állapotot használhatták ki Yunnan tartományban azok az ázsiai elefántok, amelyek megcsapolhattak néhány kukoricaboros hordót. Az állatok annyi alkoholt fogyasztottak, hogy végül egy teakertben kötöttek ki. Az eset valóságtartalmát azonban többen bírálták.
Vágólapra másolva!

Az „ittas állapotban" randalírozó elefántokról elsőként Parveen Kaswan, az Indiai Erdészeti Szolgálat tisztje tett közzé egy fotót a közösségi oldalán, aki hozzáfűzte azt is, hogy „a vadon élő elefántok megrészegültek a bortól".

Az ázsiai elefántok (Elephas maximus indicus) az esőerdőkben és füves területeken egyaránt megtalálhatók, elsősorban a dél-ázsiai erdős területek határát kedvelik. A becslések szerint már csak kevesebb mint 50 ezer egyed található a vadonban, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg a „veszélyeztetett" fajok között tartja számon.

Az afrikai elefántok igen ritkák Kínában Forrás-képillusztráció: WWF

– mondta Kaswan a LiveScience tudományos online portálnak. – Ezek az állatok már régóta érdeklődnek az emberek által készített alkoholos italok iránt; ha eltemetjük őket, azokat is megtalálják.

Hozzátette: az elefántok láthatóan megjegyzik azokat a helyeket is, ahol korábban már találtak alkoholt, és később visszatérnek, hogy megnézzék, akad-e még több ital.

Bár arról már korábban is szóltak legendák, hogy az afrikai elefántok rendszeresen megrészegülnek az erjesztett marula gyümölcsöktől, a Physiological and Biochemical Zoology folyóiratba publikált tanulmányban a kutatók rávilágítottak, hogy ez valószínűleg mítosz. Egy több mint háromezer kilogrammos állat esetében ugyanis szinte elképzelhetetlen mennyiségű gyümölcsre lenne szükség a „részegség" állapotához.

Shermin de Silva, a Sri Lanka-i Elephant Forest and Environmental Trust alapítója szerint a likőrök és borok édes íze hamar „rabul ejtheti" az elefántokat és más állatokat, egyfajta függőséget okozva.

Az alkoholizáló elefántokról szóló hírek azonban egyelőre megosztják a tudományos közvéleményt és többen vitatják a közzétett képek hitelességét.