Tévhit: a sós víz vagy az ecet nem pusztítja el a koronavírust

koronavírus, tüdő
Vágólapra másolva!
A világszerte kibontakozó koronavírus-járvány egyik káros mellékhatása az a sok téves és áltudományos „terápiás" javaslat, ami az interneten, és elsősorban a közösségi médiafelületeken terjed. A biztosnak hirdetett „gyógymódok" közül egy sem alkalmas a Covid-19-kór hatékony kezelésére, legfeljebb csak arra jó, hogy hamis reményeket és biztonságérzetet kelt egyesekben, tovább fokozva a járvány terjedésének veszélyét.
Vágólapra másolva!

Ezrével keringenek a "csodálatos" gyógymódok a netes univerzumban

A jó szándékú rokonok és barátok a világ minden tájáról ostoba állítások ezreit küldözgetik ismerőseiknek a Whatsapp-on, míg az Instagram közösségi oldalon sokan online hirdetik, hogy mindent megtesznek a koronavírus-fertőzés elhárítására, az almaecettől kezdve (amely természetesen nem öli meg a vírust) a pozitív gondolkodásig bezárólag.

Egyre több álhír kering a közösségi média oldalakon a koronavírus-fertőzés kezelésével kapcsolatban Forrás: Flickr / Johan Viirok

A közösségi médiafelületeken terjedő „csodaszerek" közül

a sós víz az egyik komolynak hirdetett „gyógyszer" a koronavírus ellen,

amiről elsősorban a Facebookon és a Whatsappon értekeznek. A vírus sebességével terjedő „jó tanácsok" közül az egyik azt állítja például, hogy a koronavírus, mielőtt eljutna a tüdőbe, négy napig a torokban lapul, amitől az ember köhögni kezd, és ettől lesznek torokfájdalmai is.

Az öblögetés nem pusztítja el a szervezetbe már bejutott vírust

Az egyik, a közösségi oldalakon mostanában terjedő „terápiás" javaslat szerint:

Mindehhez még azt is hozzáfűzik, hogy: „Terjessze el ezt az információt, mert ezzel megmenthet valakit." Az az állítás, hogy a sós, vagy az ecettel kevert meleg víz megöli a koronavírust, lehet, hogy jól hangzik, de sajnos egyáltalán nem igaz, hanem valójában károkat okozhat.

Csaka hivatalosan is megerősített védekezési módokat érdemes alkalmazni a koronavírus-fertőzés veszélye ellen Forrás: AFP/Hussein Faleh

Dr. Keith Grimes, klinikai orvos e laikusoktól származó tanácsokra reagálva elmondta, hogy

a COVID-19 teljesen új betegség az orvostudomány számára,

és még mindig nem értjük pontosan a terjedési mechanizmusát.

Amit tudunk, azt sugallja, hogy a fertőzést okozó koronavírus cseppfertőzés útján, és akkor terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy szoros kapcsolatba kerül valakivel"- nyilatkozta dr. Grimes.

A koronavírus szerkezete. Ami már bizonyos, hogy - többek között - cseppfertőzés útján terjed a Covid-19 vírus Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

„Belép a légzőrendszerbe, ideértve az orrot, a szájat, a torkot és a légutakat, majd onnan kezdi megfertőzni a szervezetet. Semmi sem támasztja alá, hogy körülbelül egy öt napig tartó inkubációs szakaszban a vírus kizárólag a szájüregben lapulna, tehát az öblögetés nem távolítja el a szervezetből, és nem is pusztítja el a kórokozót.

A szakértő csak hiábavaló cselekedtnek nevezi

Dr. Perpetua Emeagi, aki a Liverpool Hope Egyetemen a humánbiológiai és biológiai tudományok tanára, a Metro brit online lapnak a neten terjedő öblögetéses módszerről elmondta:

„A koronavírus nem csak a torok hátuljában telepszik meg, hanem az egész légzőrendszert érinti."

- Tehát csak a fertőzéssel érintett egyik terület megcélzása nem gyakorol semmilyen értelmezhető hatást a koronavírus elpusztítására."

A koronavírus nem csak a torkban lapul meg Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A szakember határozottan cáfolta, hogy a sós vízzel vagy ecetsavval való öblögetés hatásos lenne,

amit egyszerűen csak „hiábavaló cselekedetnek" nevez.

Csábító úgy gondolni a koronavírusra, mint a megfázásra, és ezért mindenféle jól bevált otthoni gyógymódot bevetni, de itt teljesen másról van szó.

A COVID-19 elterjedése a Johns Hopkins Egyetem térképe szerint március 17-én hajnalban. A fertőzés teljesen más, mint a megfázás Forrás: Johns Hopkins University

Dr. Grimes attól tart, hogy e téves és hatástalan „terápiák" propagálásával az emberek figyelmen kívül hagyhatják a tudomány által alátámasztott megelőzési módszereket.

Veszélyesek lehetnek a hamis információk

"Tekintettel arra, hogya Covid-19-fertőzés más légzőszervi megbetegedésekre emlékeztet, az emberek azt gondolhatják, hogy olyan tradicionális otthoni gyógymódok is alkalmasak lehetnek a kezelésére, mint a sós, vagy ecetes vizes öblögetés" – mondja a doktor.

"Van némi bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő öblítése elősegítheti a megfázás tüneteinek csökkentését, de a koronavírus más, nem megfázás."

A koronavírus elsődleges támadási terepe a tüdő Forrás: Science Photo Library/JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Juan Gaertner/Science Photo Libr

Nemcsak nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyógymódok hatnak a kórokozóra, de ha az emberek úgy gondolják, hogy működik,

elhanyagolhatják a már bizonyítottan bevált, ajánlott tanácsokat,

mint például a kézmosást, a zsebkendőbe való köhögést és a tüsszentést, vagy ami különösen fontos, a megfelelő távolság tartását, és az elkülönülést. „Ezért egy ilyen hamis információ egyenesen veszélyes lehet"- nyilatkozta dr. Grimes.

Mindenki csak a hivatalos útmutatásoknak higgyen

Ezért az orvosok és a tudósok egyaránt azt javasolják, hogy mindenki kövesse a hivatalos útmutatásokat, és használjon megbízható információforrásokat a tájékozódáshoz.

Igaz, hogy a meleg vízzel, sóval vagy ecettel enyhíthetők a torokfájás tünetei, mivel ez egy úgynevezett hipertóniás megoldás, amely elvonja a vizet a torok nyálkahártyájának sejtjeiből, és ezzel az ott elhelyezkedő baktériumok egy részét is.

A sós vizes vagy ecetes öblögetés teljesen hatástalan a koronavírussal szemben Forrás: Shutterstock

De arra egyszerűen nincs semmilyen bizonyíték, hogy ez a „trükk" a fentieken túlmutató tényleges előnyökkel járna. Dr. Aragona Giuseppe megjegyzi: „A torok meleg vízben oldott sóval vagy ecettel való öblögetése sajnos nem fog senkit sem megszabadítani a vírustól, vagy megakadályozni azt, hogy elérje a tüdőt, amely a támadás elsődleges területe."

A koronavírus ellen egyelőre nincsen hatékony ellenszer, a megelőzés a legfontosabb Forrás: AP

Hatékony lehet a torokfájás rövid ideig való megnyugtatására, azonban a fájdalom hamarosan visszatér,

és ez nem gyógyítja meg a COVID-19-et

- fejti ki a szakértő. Aragone azt javasolja, hogy minden olyan „csodás kezeléssel" legyünk erősen szkeptikusok, amelyeket a közösségi médiában terjesztenek, mert „jelenleg nincs még olyan gyógyszer, amely megakadályozná vagy kezelné a COVID-19-et."