Jó ütemben halad a koronavírus elleni hatóanyagok tesztelése

kanyaró
A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad. (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Számos laboratórium dolgozik jelenleg is az új koronavírus elleni különböző hatóanyagok tesztelésén és a betegség ellenszerét jelentő vakcina kifejlesztésén. Jakab Ferenc professzor, a pénteken felállt koronavírus-kutatócsoport gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felelős vezetője szerint azonban még hosszú út áll előttünk. Mint ismert, az új koronavírus sokkal gyorsabban fertőz, mint elődei, a SARS vagy a MERS, és egyelőre sem antivirális szer, sem oltóanyag nincs ellene.
Vágólapra másolva!

A vakcinafejlesztés hosszú és időigényes folyamat

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülésezett hétfő reggel a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó operatív törzs a Belügyminisztériumban, majd a kormányfő virológus professzorokkal egyeztetett a járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről.

Jakab Ferenc virológus professzor, a pénteken felállt tudományos kutatócsoport vezetője Forrás: Talán Csaba/Origo

– nyilatkozta dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport és a pénteken felállt tudományos koronavírus-kutatócsoport vezetője az Univ Televíziónak adott interjújában. – A hatóanyag tesztelések jó ütemben haladnak, amiből a közeljövőben kifejleszthetnek egy hatékony antivirális szert, de ez hosszú folyamat.

Mint ismert, az új koronavírus sokkal gyorsabban fertőz, mint elődei, a SARS vagy a MERS, és egyelőre sem antivirális szer, sem oltóanyag nincs ellene.

A szakember hozzátette, hogy a koronavírus elleni vakcina piacra kerülésének egyelőre nagyon kicsi az esélye, és talán egy-másfél éven belül lehet előrelépésre számítani. De ezek csak óvatos becslések.

Csak akkor mozduljunk ki, ha feltétlenül szükséges

A professzor szerint szükséges megváltoztatnunk a mindennapi életünkkel kapcsolatos szokásainkat is. Azt javasolja, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor mindenképpen maradjunk otthon, csak akkor mozduljunk ki, ha feltétlenül szükséges, például a bevásárlás miatt. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy

kerüljük a felesleges mozgást és kontaktust másokkal és tartsunk „legalább egy bevásárlókocsinyi" távolságot egymástól.

Ahogy fogalmazott, ebben a helyzetben egyszerűen nincs bombabiztos tanács, mert egyelőre napról-napra negatív irányba változik a helyzet.

Még legalább egy-másfél évet kell várnunk első koronavírus elleni vakcinára? Forrás-képillusztráció: Thinkstock

– mutatott rá dr. Jakab Ferenc. – Most az egyéni és a közösségi érdek a legfontosabb, mert ha magunkra vigyázunk, akkor azzal embertársainkat is megóvjuk és ez most egy kritikus helyzet.

Hozzáfűzve, hogy alapvető továbbra is a higiénés szabályok betartása, a nagy tömegek elkerülése és a hatóság utasításainak követése.