Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lady Gagáról nevezték el az újonnan felfedezett neonzöld pókfajt

Araniella villanii, pók
Araniella villanii szőrszálai idegeket tartalmaznak
Vágólapra másolva!
Egy különös, rikító színű pókfajt fedeztek fel a kutatók, amely elképesztő matematikai pontossággal szövi a hálóját. A neonzöld rovart ez utóbbi miatt a matek Lady Gagájának is nevezett Cédric Villani francia matematikus után nevezték el, aki ráadásul köztudottan rajong a pókért.
Vágólapra másolva!

Elképesztő pontossággal szövi a hálóját

Az újonnan felfedezett neonzöld pók a keresztespókfélék (Araneidae) családjába tartozik, amelybe világszerte 160 nemet és több mint 2800 fajt sorolnak.

– mutatott rá Alireza Zamani, a finn Turku Egyetem biodiverzitással foglakozó kutatója, a tanulmány vezető szerzője a LiveScience tudományos online portálnak. – Hihetetlenül pontosan és következetesen szövik a hálójukat, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint ami megfelel még az aranymetszés arányainak is.

Az Araniella villanii a keresztespókfélék közé tartozik Forrás: Anatoliy Ozernoy

A megfigyelt pók körülbelül harminc darab, sugárirányú szálat hozott létre a háló közepéből kiindulva, amelyek mind „elképesztően állandó, körülbelül 15 fokos szöget képeznek". A pók matematikai pontosságú hálója miatt Zamani az újonnan felfedezett fajt Araniella villanii-re keresztelte,

a francia matematikus Cédric Villani után, aki 2010-ben elnyerte a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-medált.

A matek Lady Gagájának is nevezett szakember ráadásul saját bevallása szerint világ életében rajongott a pókokért.

Feltűnő zöld színük igen ritka a pókoknál

A legszabályosabb hálót szövő keresztespókfélék szeme közvetlenül a csáprágók felett található. Hálójuk sugárirányú keretfonalakból és ragasztócseppel ellátott fogófonalakból tevődik össze. Az Araniella nemzetség többi tagjához hasonlóan az Araniella villanii is kisebb méretű, repülő rovarokkal táplálkozik.

A rikító zöld színű pók hálóját bokrokra vagy az alacsonyabb növényzetre építi. Emiatt a kutatók egymás között viccesen csak „zöld uborkapóknak" hívják.

Araniella villanii szőrszálai idegeket tartalmaznak Forrás: Anatoliy Ozernoy

– magyarázta Zamani. – Ezért a biliverdinnek nevezett pigmentek a felelősek, amelyeket a természetben nagyon nehéz felismerni. Ilyen zöldes színt például az epe kaphat a biliverdin pigment miatt.

Az A. villanii testén azonban szúrós, fekete szőrszálak is meredeznek, amelyeket a kutya vagy a macska bajszához hasonlóan a pók idegrendszere irányít és idegeket is tartalmaz.

A kutatók eredményeiket a ZooKeys tudományos folyóiratban publikálták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről