Nincs magyarázat arra, amit a Föld magjában megfigyeltek

Structure of the Earth, illustration diagram model crust PLANET exploded education EARTH outer mantle GEOLOGY structure system layers inner core geography lower mesosphere SEA layer WATER schematic 3d rendering educational geological geographical
3d illustration of a cross-section showing the structure of the Earth, from the core to the crust.
Vágólapra másolva!
A Föld magjának szélén két gigantikus foltot figyeltek meg a szakemberek. Ezek ultraforró régiók, és gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, amiben a kutatók biztosak.
Vágólapra másolva!

A titokzatos foltok a Föld két ellenkező részén helyezkednek el: az egyik Afrika, a másik a Csendes-óceán közepének mélyén található. A jelenségre a tudósok akkor figyeltek fel először, amikor bolygónk belsejét térképezték fel.

Egyelőre senki sem tudja, mi okozza az anomáliákat, elméletek ugyanakkor léteznek. Az egyik szerint csupán masszív, forró feláramlásokról van szó, egy másik teória ugyanakkor úgy véli, olyan karakterisztikái vannak a képződményeknek, amik alapján többek annál, hogy a mag átlagosnál forróbb régiói legyenek.

A legújabb bizonyítékok a második felvetést látszanak alátámasztani:

a tudósok olyan egyedi kőzeteket és izotópokat találtak a foltok környékén feláramló magmában, amik a Föld egyetlen másik részén sem találhatók meg.

Egy Földnek ütköző égitest maradványai?

Kutatók egy csoportja szerint lehetséges, hogy ezek a forró pontok egy ősi, bolygónknak csapódó objektum töredékei.

nyilatkozta a Quanta című tudományos magazinnak Vedran Lekić , a Marylandi Egyetem szeizmológusa.

(Quanta\Futurism)