Magyarországra érkezik a világhírű egyiptomi sztárrégész, Zahi Hawass

Zahi Hawass
Zahi Hawass, a világhírű egyiptológus, a The National Geographic Society kutatója, a budapesti Tutanhamon-kiállítás fővédnöke
Vágólapra másolva!
Budatestre látogat Zahi Hawass, a világ egyik legismertebb régésze, hogy fővédnökként megtekintse a Tutanhamon kiállítást a Király utcai KOMPLEX-ben. Az egyiptológus az egyik legsikeresebb könyvét is dedikálni fogja a Párisi Udvar Hotel Budapest éttermében.
Vágólapra másolva!

A világhírű régész a budapesti kiállítás fővédnöke

Zahi Hawasst nem kell bemutatni a magyar közönségnek, a neves archeológus a 2011-es arab tavaszig régészeti főfelügyelő, és az egyiptomi kormány kulturális miniszterhelyettese volt.

Zahi Hawass, a világhírű egyiptológus, a The National Geographic Society kutatója, a budapesti Tutanhamon-kiállítás fővédnöke Forrás: Majalla Magazine

Jelenleg is járja a világot, előadásokat tart

és tovább harcol a múltban külföldre került egyiptomi kincsek visszajuttatásáért, hamarosan pedig Budapestre érkezik, hogy megtekintse a maga nemében páratlan Tutanhamon kiállítást is a Király utcai KOMPLEX-ben, mint a rendezvény fővédnöke.

Jobban tenné Anglia, ha önként adná vissza a követ

A nyers és határozott stílusáról is ismert régész egyszer nemzetközi botrányt robbantott ki, amikor vacsorázni ment Neil MacGregorral, a londoni British Múzeum akkori direktorával.

Zahi Hawass meglátogatja a Komplexben lévő Tutanhamon rejtélye és kincsei című régészeti rekonstrukciós kiállítást is Fotó: Polyák Attila - Origo

Hawass azt találta mondani, hogy Egyiptom nagyon hálás lenne, ha Anglia visszaadná a rosette-i követ.

(Az 1799-ben a Nílus-deltában megtalált feliratos kőtábla alapján sikerült Jean-Francois Champollion-nak megfejtenie az óegyiptomi hieroglíf írást, 1822-ben.)

A híres rosettei kő, amit Hawass visszakövetel Angliától Forrás: Wikimedia Commons/Hans Hillewaert

És még mielőtt az angol múzeum igazgatója reagálni tudott volna erre, a legendás régész így folytatta: „Jobban tenné Anglia, ha önként adná vissza a követ, máskülönben kénytelen leszek stratégiát váltani. Ha British Múzeum nem lép, a kormányra fogok nyomást gyakorolni, hogy az ellopott műemlékek visszakerüljenek Egyiptomba" - jegyezte meg kendőzetlen nyíltsággal a szakember.

Zahi Hawass professzor (a kép bal oldalán kalapban és kék ingben) egyik jelenleg futó nagy projektje Kleopátra sírjának felkutatása Forrás: Pete Souza

A rosette-i kő egyébként azóta sem került vissza eredeti helyére, mind a mai napig Londonban van.

A legjobb kelet-európai egyiptológusok Magyarországról érkeznek a fáraók földjére

Bár az angolokkal nem, de a magyar kutatókkal kifejezetten jó kapcsolatot ápol Hawass, aki többször is elismerően beszélt hazánk szakembereiről.

Hawass professzor a magyar egyiptológusokat tartja a legjobbnak a kelet-európai szakemberek közül Forrás: AFP

Szerinte a kelet-európai egyiptológusok legjobbjai Magyarországról jönnek, egyik legkiválóbb képviselőjük pedig Kákossy László professzor volt.

– fogalmazott az egyiptológus, aki új könyvét fogja dedikálni a magyar közönségnek.

Számos fontos felfedezés és ásatás fűződik a professzor nevéhez Forrás: Egypt Today

Az exkluzív eseménynek a nemrég felújított lenyűgöző műemlék, a Párisi Udvar Hotel Budapest étterme, a Párisi Passage Cafe and Brasserie ad otthont, amit a sztárrégész különös örömmel fogadott, hiszen hallott már a patináns épületről.

A kincseskamra rekonstrukciója a budapesti Tutanhamon-kiállításon Fotó: Polyák Attila - Origo

Zahi Hawassról köztudott, hogy különlegesen kifinomult az ízlése, rajong a régi épületekért, a jó borokért és a szép nőkért.

A nyilvános dedikálásra az [email protected] oldalon lehet jelentkezni,

illetve a helyszínen lehetőség van könyv megvásárlására is. Az esemény időpontja: 2020. január 28. 15 óra, helyszíne a Párisi Udvar Hotel Budapest étterme, cím: 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 2-4. szám.