A 2010-es éveknek vége, az évtizednek viszont még nem: de ami egyértelmű - itt van 2020!

évtized
Nagy kérdés, hogy koccinthatunk-e már az új évtized kezdetére
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben számos vita folyt arról, hogy vajon mikor ér véget a régi évtized és mikor kezdődik az új. Néhány vélemény szerint a jelenlegi évtized 2019. december 31-én ér véget, tehát az új kezdete 2020. január 1-jére tehető, míg mások szerint az új évtized csak 2021. január 1-jén veszi kezdetét. De vajon mi ennek a kérdésnek a tudományos háttere?
Vágólapra másolva!

A nulladik év nélküli időszámítást veszik alapul

Amikor az évtizedek kezdetével kapcsolatos állásfoglalásokra gondolunk, akkor abban általában mindenki egyetért, hogy az tíz évet ölel fel, és hogy a kifejezés tíz év időszakára egységesen vonatkozó jellegzetességre mutat.

Sokan már most szerettek volna koccintani az új esztendővel együtt az új évtized kezdetére is, lélektanilag különösen érthető, hiszen a tízes évek mindenképpen véget értek, így logikusnak is tetszik az évtized befejezése is - ám a kutatók többsége szerint ez tévedés.

Gondoljunk csak a húsz évvel ezelőtti esetre, amikor 1999-ben hirtelen nehezen tudták eldönteni, mikor kezdődik az új évszázad.

A kutatók nagy többsége akkor világosan rámutatott, hogy az új évtized, és azzal együtt az új évszázad is 2001. január elsején startol. Hogy miért? Mert a Julián- és Gergely-naptárban nincs nulladik év, ezek a naptárak Jézus becsült születési évét veszik alapul (a keresztény időszámítás Krisztus előtt 1. végével és Krisztus után 1-gyel folytatódik).

Még van egy évünk ebből az évtizedből Forrás: Shutterstock

– mondja Konstantin Bikos, a Time and Date tudományos magazin vezető szerkesztője. – Az agyunknak azonban sokkal könnyebb befogadni azt, hogy ha valami a nulláról indul, és ezért tűnik logikusnak, hogy ez az új évtizednek vagy épp évszázadnak a kezdete.

Ez ahhoz hasonlít, mint amikor például a 20. születésnapunkat ünnepeljük: ugyan 20 évesnek mondjuk magunkat, de valójában a 21. életévünkben vagyunk. Elméletben tehát

2021. január 1. lesz az évtizedforduló,

mert akkor lépünk Jézus születésének a 2020-ik évébe.

Jézus születésének időpontjától számították az éveket

Ezt a kissé zavaros képet egyetlen személynek, Exiguusnak köszönhetjük, aki elsősorban a kronológia területén végzett vizsgálataival vált híressé. A „tiszteletre méltó Bede" néven is ismert férfi a mai Románia területén született 470 körül.

Dionysinus számította elsőként az éveket Jézus születésének feltételezett időpontjától, és ezzel sok mindent összekavart.

Számításaiban ugyanis nem vette figyelembe a nulladik évet. A korabeli historikusok szerint Jézus a római császár, Augustus uralkodásának a 28. évében született; ugyanakkor jelentős vita folyt arról is, hogy pontosan mikor kezdődött a római történelem egyik legfontosabb uralkodójának hatalma.

Jézus a jászolban, megszületése után Forrás: Wikimedia Commons

Ma már az is világos, hogy Dionysinus Krisztus születését (4-7 év tévedéssel) Róma alapításának 754. évében határozta meg, és ennek megfelelően azt jelenthette I. János pápának, hogy

Jézus „ab urbe condita" (a város alapítása óta) 754. december 25-én született, ezért lett ez az 1. év a keresztény időszámításban.

A kérdést azonban tovább nehezíti egy másik számítás, ami szerint a Római Birodalmat megreformáló Diocletianus császár utolsó nagy keresztényüldözésétől, 284-től számította az időt. Tehát ha matematikai szempontból nézünk szembe a tényekkel, akkor az új évtized kezdetéig még mindig van egy évünk, ami 2021. január 1-jén kezdődik majd. Koccintani azonban persze már most is lehet rá!