Tudja-e, hogy milyen intelligens állat a birka?

birka
Birkanyáj
Vágólapra másolva!
A birka az egyik legigazságtalanabbul szereotipizált állatok egyike, állapították meg a kutatók. Nem hogy nem buta, bamba állat, de rendkívül intelligens is, és sok embernél jobb memóriával rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Aki esztelenül követ másokat, arra azt mondják, hogy birka. Pedig a birka egyáltalán tesz így, egyáltalán nincs híján az észnek, egy igen okos teremtés, még emberi mértékkel nézve is.

Bár a birka már igen hosszú ideje él az ember társaságában, mégse tudunk róla semmit, és ami a köztudatban él róluk, az hamis, vagyis hogy ostoba, védtelen, ártalmatlan, a domboldalon bambuló, gyámoltalan, semmittevő állat, mely két dologra jó: megenni és gyapjút termelni. A valóság azonban merőben eltér ettől.

Egy meglepően intelligens, lenyűgöző memóriával és felismerő képességgel rendelkező állat, mely szoros barátságokat köt és szomorú, amikor társait lemészárolják az emberek.

Egyáltalán nem gyámoltalan és védtelen, mert a harcban felöklelik egymást és ha az ember túl közel megy hozzá, bizony fájdalmas rúgásban lehet része, különösen, ha a kölykeiket védelmezik. Nem igaz, hogy csak bambán ácsorognak a domboldalon, gyorsan futnak és a meredek sziklákon is ügyesen közlekednek, ahova a ragadozó nem tud utánuk menni. Kiváló perifériás látásuk van, horizontálisan elhelyezkedő, csík alakú pupillájuk lehetővé teszi, hogy maguk mögé lássanak anélkül, hogy fejüket elfordítanák.

A birka (Ovis aries aries) igen intelligens és érzékeny állat. Forrás: http://www.bbc.com/earth/story/20170418-sheep-are-not-stupid-and-they-are-not-helpless-either

Keith Kendrick a kínai University of Electronic Science and Technology egyetem kutatója 2001-es birkákról szóló tanulmányát a Nature magazinban publikálta. Azt találta, hogy az állat több, mint 50 egyén arcát felismeri és több, mint két évig emlékszik is rá,

ami sok ember teljesítményét meghaladja.

A tanulmányban Kendrick csapata 20 birkát tanított be arra, hogy megkülönböztessen 25 birkapárt. Minden egyes felismerésért jutalomban részesültek. 25 pár bárány szemből készített képét mutatták 20 báránynak. Az állatok hanggal jelezték, amikor felismerték az egyént. De nem csak felismerik és megjegyzik az arcokat, hanem különbséget tesznek az arckifejezések közt és jobban szeretik a mosolyt, mint a haragos tekintetet.

Az alábbi videón a University of Cambridge brit egyetem felvétele látható az arcfelismerő kísérletről.

Kendrick elmondta a BBC-nek, hogy a birkaagy szerveződési módja azt sugallja, hogy kell lenniük valamiféle érzelmi válaszuknak arra, amit látnak a világban. Az emberéhez hasonló specializált idegrendszerrel rendelkeznek a temporális és frontális lebenyben, ami támogatja ezt a szociális feladatot, melyben a jobb agyfélteke nagyobb mértékben vesz részt.

Speciális idegi áramkör gondoskodik róla (a szelektív kódolásról), hogy az emberi és birka arcokra még hosszú elválás után is emlékezzen. Mint az ember és a majmok esetén, a birkáknál is a temporális és közbülső prefrontális kéregállományban egy kis sejtpopuláció kódolja az arcokat, más vizuális objektumokkal ellentétben.

Ezen sejtek egy magasabb rendű alcsoportja kiemelten kódolja az arcokat, 1 vagy több specifikus ismerős egyén arcát az állat jelen szociális környezetében.

Caroline Lee a CSIRO (Comomonwealth Scientific and Industrial Research Organization) ausztrál nemzeti tudományos kutató szervezet kutatója szintén tanulmányozta a birkák intelligenciáját. Felfedezte, hogy képesek megtanulni hogy jöjjenek ki egy komplex labitrintusból. A célnál őket váró társuk csábító látványa segített elérniük a kijáratot.

A birkák nagyon játékos állatok

A birkák nem hogy nem unatkozó, mélabús bamba állatok, hanem játékosak és vidámak. Komplex szociális struktúrájuk van. 1983-ban a University of California egyetem kutatói 3 éven át megfigyeltek birkákat és felfedezték, hogy az állatok erős barátságokat kötnek és szükség idején keresik egymást. Védik a gyengét és támogatják egymást a harcban.

Egy 2009-es Animal Welfare jelentés szerint érzelmek széles skáláját élik meg, mint például a félelem, harag, kétségbeesés, unalom, boldogság.

A kutatók szakaszos ételhozzáférést adtak egy vályúból a birkáknak, aztán étkezésük közben váratlan pillanatban bekapcsoltak egy levegőfújót a vályú felett. A levegőfújással megzavart birkák négyszer gyakarabban bégettek, mint azok, akiket nem zavartak meg táplálkozás közben, és pulzusuk rögtön emelkedett.

Birka Forrás: https://ligetmuhely.com/liget/raba-gyorgy-birkanyaj/

A tanulmányban írják, hogy mint az emberek esetében, a birkáknál is a hirtelen, ismeretlen, nem előrejelezhető és kontrollálhatatlan szituációk kétségbeesést okoznak, míg egy túl előrejelezhető környezet unalmat vált ki.

Vallások, kultúrák gyakori szereplői juhok

A birkát Kr.e. 1100 és 9000 közt domesztikálták gyapjáért, húsáért és tejéért. A birkák évezredeken át megjelennek a különböző kultúrákban, vallásos szövegekben, és az asztrológiában is. Például a görög asztrológia az egyik állatövi jegye a kos, az ókori Egyiptomiaknál sok isten szimbóluma, és a Bibliában is szerepel. Az Újszövetségben Máté Evangéliuma írja az utolsó ítéletről, hogy „ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól..." (Máté 25:31-46).

Úgy vélik, a nagy szarvú, vadmuflon leszármazottja, mely Európában és Ázsiában barangolt, különösen elterjedt volt az ókori Mezopotámiában és a mai Közel-Keleten beleértve Irak, Kuvait, Kelet-Szíria és Délkelet-Törökország területét.

A muflon (Ovis aries) a vadjuh egyik faja. Forrás: http://www.bbc.com/earth/story/20170418-sheep-are-not-stupid-and-they-are-not-helpless-either

Az ember a birkát úgy tenyészti, hogy gyapjának növése sosem áll meg, folyamatosan nő, hogy a gazdák egész évben pénz tudjanak csinálni belőle. Ha nem nyírják meg, csak nő és nő. Például a vadjuh, a sivatagi nagyszarvú juh (Ovis canadensis nelsoni) minden évben a teljes szőrét elhullajtja.

Amit tenyésztett birkával művelnek az állat számára kínlódás,

egészségtelen, akár bele is pusztulhat. 1998-ban egy ausztrál juhtenyésztő telepről elkóborolt juh 6 évig nem került elő, így nem tudták megnyírni. Mikor megtalálták 27 kilogramm gyapjút nyírtak le a Shreknek elnevezett szerencsétlen állatról.

Az első videón a birka nyáj gazdája hívására oda sereglik, a második felvételen pedig többen is hívják a birkákat, de csak a gazdájuk hívására jönnek.