Mikroszkopikus mézeskalácsházaz készített egy kanadai kutató

mikroszkopikus mézeskalácsház
A gyömbérkenyér ház és a hóember alig magasabb, mint egy emberi hajszál átmérője.
Vágólapra másolva!
A világ legkisebb mézeskalács házikóját készítette el és mutatta be szerdán egy kanadai kutató.
Vágólapra másolva!

Travis Casagrande, a Hamiltonban lévő McMaster Egyetem kutatója a mikroszkopikus nagyságú parányi házat szilíciumból alkotta.
Az egyetem elektronmikroszkóp központja által közzétett fotókon látható, hogy a parányi házikó egy kicsiny, kacsintó hóember fején áll.

A kicsiny hóember és a még parányibb házikó együtt alig magasabb mint egy emberi hajszál átmérője.

A házikónak van kéménye, a háztetőt az egyetem logója, oldalát pedig karácsonyfa díszíti, az ajtó előtti lábtörlő a kanadai zászlót formálja.

A gyömbérkenyér ház és a hóember alig magasabb, mint egy emberi hajszál átmérője. Forrás: https://phys.org/news/2019-12-canadian-microscopic-christmas.html

Elkészítéséhez az elektronmikroszkóp központ kutatója töltött gallium-ion nyalábot használt, amely egyfajta homokfúvóként működik. Nem úgy, mint a hagyományos asztali mikroszkóp, mely a fényt optikai lencséken át fókuszálja, az elektronmikroszkóp elektronsugarat és elektromágneses lencséket használ, mely messze nagyobb mértékű nagyítás tesz lehetővé.

A hóember és a fején lévő szilíciumból gravírozott gyömbérkenyér ház a lítium elem kutatásban használt anyagokból készült Forrás: https://phys.org/news/2019-12-canadian-microscopic-christmas.html

"Miközben az új dekoráció szellemisége ünnepi, a projekt szándéka az, hogy bemutassuk a központ képességeit és felkeltsük a közvélemény tudományos érdeklődését" - hangoztatta Casagrande.
(Forrás: MTI)