Útnak indították az Európai Űrügynökség exobolygókutató űrtávcsövét

Cheops
A Cheops művészi ábrzolása.
Vágólapra másolva!
Szerdán reggel indították útnak három évre tervezett küldetésére az Európai Űrügynökség (ESA) exobolygók, vagyis a Naprendszeren kívüli planéták tanulmányozására kifejlesztett űrtávcsövét.
Vágólapra másolva!

A CHEOPS (Characterising ExOPlanets Satellite) űrteleszkópot az eredeti tervekhez képest 24 óra késéssel, magyar idő szerint szerda reggel 9 óra 54 perckor indította útnak egy Szojuz-Fregat hordozórakétán az Arianespace európai űrkutatási vállalat a Francia Guyanában levő kourou-i űrközpontból.
Az Európai Űrügynökség szerint ez az első misszió, amelynek keretében olyan közeli, fényes csillagokat tanulmányoznak, amelyekhez biztosan tartoznak - a szuperföldtől egészen Neptunusz méretig terjedő - exobolygók.

A Cheops művészi ábrzolása. Forrás: https://sci.esa.int/web/cheops/-/57624-artist-s-impression-of-cheops

Ezeknek a planétáknak a méretét a csillaguk előtti átvonulásuk során megfigyelhető fényességcsökkenés alapján fogják meghatározni.
Az űrteleszkóp elemezni fogja az

exobolygók sűrűségét, sugarát és meghatározza, hogy rendelkeznek-e légkörrel.

A CHEOPS kutatócsoportjának vezetője, az idén fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Didier Queloz svájci csillagász korábban elmondta, hogy a misszió az eddig felfedezett több mint 4 ezer exobolygó közül 100-ra fog koncentrálni, részben annak kiderítése érdekében,

hogy van-e közöttük a földi értelemben vett élet fenntartására képes planéta.


Az Arianespace közlése szerint a rakétán további négy másik műhold, köztük az olasz űrügynökség egy Föld-megfigyelő űreszköze is helyet kapott.
(Forrás: MTI)

Az alábbi videón a Cheops kilővése látható.