Nem sikerült befogni a SpaceX hővédő pajzsát

Vágólapra másolva!
Sikeresen landolt egy tengeri platformon hétfőn a SpaceX amerikai űripari vállalat Falcon 9 hordozórakétájának gyorsítófokozata, amely Föld körüli pályára állított egy műholdat, de az űrhajó hővédő pajzsként is szolgáló burkolatát nem sikerült befogni.
Vágólapra másolva!

A vállalat Twitter-oldalán felvételt mutatott be arról, ahogyan a Falcon 9 hordozórakéta gyorsítófokozata landol az Atlanti-óceánban, Florida partjaitól nem messze lévő, irányítható tengeri platformon. Ez a gyorsítófokozat eddig már kétszer vitt fel űrhajót az űrbe.

Elon Musk vállalata azt tervezte, hogy újra felhasználja az űrhajó orr-részének hővédő pajzsaként szolgáló, két részből álló burkolatát is. Ejtőernyővel kellett volna leereszkedniük hajók által kifeszített hatalmas hálókra. A vállalat tájékoztatása szerint azonban mindkét pajzs a tengerbe esett. Megpróbálják őket felkutatni, hogy a későbbiekben újra használhassák.

A hővédő pajzs egy-egy darabja körülbelül hatmillió dollárba kerül, a hordozórakéta árának körülbelül tíz százalékát teszik ki.

A Falcon 9-est az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjáról bocsátották fel. A hordozórakéta a Boeing vállalt által gyártott távközlési műholdat állított Föld körüli pályára. A műholdakat japán és szingapúri távközlési vállalatok fogják használni.