A négyezer éves, rejtélyes köveket emberi alakúra formálták

A kilenc broznkori figura izgalmas történeteket mesél
Vágólapra másolva!
A régészek kilenc, titokzatos, kőből faragott tárgyra bukkantak egy ősi tűzrakó hely körül, Skócia partjainál. A tárgyak legalább négyezer évesek és emberi alakot formálnak: a testük óriási, jól kivehető a nyakuk és a fejük.
Vágólapra másolva!

Összesen kilenc furcsa kőfigurát fedeztek fel

A körülbelül fél méteres magas figurális kövekre az Orkney Kutatóközpont (ORCA) régészei bukkantak egy három sírüregből álló, dobozra emlékeztető alakú és temetkezési célokra használt épületben, amiben két ősi tűzrakó helyet valamint egy zúzott kövekkel feltöltött mélyedést is találtak.

Az egyik tűzrakó hely belsejében tették a meglepő felfedezést: az első, emberi alakra emlékeztető kőszoborot elnevezték „Finstown Fellának" (magyar tükörfordításban a „finstowni pasasnak"). Később nyolc hasonló kőfigurát fedeztek fel ugyanannak a tűzrakó helynek a közelében.

Emberi alakra emlékeztet a most felfedezett kőfigura Forrás: ORCA Archaeology

– magyarázta Colin Richards, a Felföldi Egyetem Régészeti Intézetének kutatója a LiveScience tudományos online portálnak.

A régészek egyelőre abban sem biztosak, hogy a Krisztus előtt 2000 környékén készült, tehát mintegy négyezer éves kőfigurákat

szándékosan emberi alakúra faragták-e, vagy csak véletlenszerűen lett ilyen a formájuk.

Annyi bizonyos, hogy jól kivehető a test szokásos formája és a fej, ami határozottan elkülönül a vállaktól.

Bizonyosan nagy jelentőséggel bírtak

A korabeli művészek egy speciális, úgynevezett „csipegetéses" technikát alkalmazhattak, amely során egy hegyes szerszámmal, apránként vésték a követ, amíg az fel nem vette a végleges alakját.

Az így készült „szobrok" némelyike nagyban hasonlít az emberi testhez, míg mások laposabbak, amiket például egyfajta súlyként használtak a több ezer évvel ezelőtt végzett építkezéseknél.

A kilenc broznkori figura izgalmas történeteket mesélhet Forrás: ORCA Archaeology

– mondta Colin Richards. – Ezért ha véletlenül mégis előkerül egy-egy ilyen szobor vagy más jelkép, akkor annak készítői egykor bizonyosan nagy jelentőséget tulajdonítottak.

Miután a régészek egy épületen belül kilenc ilyen kőfigurát fedeztek fel, emiatt azt feltételezik, hogy azokat egykor valamilyen különleges kultikus célra készíthették.