Kis híján tragédiát okozott a karácsonyi csillag

konfetti csillag
Csillag alakú konfetti
Vágólapra másolva!
Bár az apró dolgok lenyelésének veszélyére mindig figyelmeztetik a kisgyerekes szülőket, néha egészen bizarr eseteket produkál az élet.
Vágólapra másolva!

Utóbbi időben nagy divat a karácsonyfákat, illetve a környezetüket különféle alakú, színes, csillogó papír- vagy műanyag konfettikkel díszíteni. Ezek általában hajlékony lapocskák, amelyek az esetek zömében semmi veszélyt nem jelentenek. Néha azonban előfordulnak kivételek.

Egy kilenchónapos ausztrál kislányt azzal vitt be az anyja az ügyeletre, hogy vért látott a nyálában. A mama azonban nem látta, hogy a lánya lenyelt vagy beszippantott volna valami idegen tárgyat és a kivizsgálás sem mutatott ki semmi rendellenességet, így a gyereket hazaküldték.

Csillag alakú konfetti Forrás: Heyworth & Shulman, MJA, 2019

Két nappal később azonban újra visszakerült a kórházba. Nehezen vette a levegőt, belázasodott, köhögött és étvágytalan volt. A vizsgálatok azonban még ekkor sem mutatták ki a baj valódi okát. Az orvosok vírusos hörgőfertőzésre gondoltak.

Néhány nappal később még súlyosabb tünetek alakultak ki, többek közt egy nyaki duzzanat is. Az ultrahangos és a CT-vizsgálatok kimutatták, hogy a torok hátsó részében egy zacskóban felgyülemlett váladék szűkíti a légutakat.

A CT-felvételen jól látszik a légcsőbe ékelődött csillag alakú konfetti Forrás: Heyworth & Shulman, MJA, 2019

A CT-képen azonban még valami fura is látszódott. Egy csillag alakú tárgy, amely beleékelődött a légcső érzékeny szövetébe. Mint kiderült, ez egy műanyag konfetticsillag volt, amely ugyan hajlékony, de a hegyes végeivel valahogy mégis megakadt a gyerek légcsövében.

Az orvosok ezután egy gyors műtéti bemetszéssel leengedték a felgyülemlett folyadékot, és egyúttal eltávolították a csillagot is. A történet így végül happy enddel végződött. A kislány állapota rohamosan javult és az antibiotikumos kezeléssel a fertőzést is sikerült megakadályozni.