Európai takarítómisszió indul a kozmoszba

űrszemét
A Tropical Rainfall Measuring Mission nevű "viharvadász" műhold. Egyre több űreszköz kering a Föld körül orbitális pályán, bele érteve ebbe a már működésképtelen műholdakat is
Vágólapra másolva!
A világon elsőként akar űrmissziót indítani az Európai Űrügynökség (ESA) a világűrben hátrahagyott hulladékok begyűjtésére - jelentették be hétfőn az illetékesek.
Vágólapra másolva!

120 millió eurós keretből indul a kozmikus takarító akció

A tervek szerint 2025-ben induló ClearSpace 1 elnevezésű misszió a Clear Space nevű svéd start-up által vezetett konzorciumi együttműködésben valósul meg. A csaknem 120 millió eurós projekt előkészületei jövő márciusban kezdődnek.

Több mint 23 ezer, 10 centiméternél is nagyobb űrszemét körözhet bolygónk körül Forrás: Keithcu.com

Első lépésként űrszondát akarnak felküldeni, azzal a feladattal,

hogy alacsonyabb keringési pályára hozza le az ESA egy régi rakétájának egy részét,

amely így elég majd a légkörben. Később újabb űreszközöket küldenek majd a nagyobb űrhulladékok begyűjtésére.

Az űrturizmussal az űrszemét mennyisége is növekedni fog

A kereskedelmi űrutazás beindulásával várhatóan erősen meg fog növekedni az űrhulladék mennyisége, ami növelheti az űrkarambolok kockázatát.

A Tropical Rainfall Measuring Mission nevű "viharvadász" műhold. Egyre több űreszköz kering a Föld körül orbitális pályán, bele érteve ebbe a már működésképtelen műholdakat is Forrás: NASA

Ezen kívül nő az aggodalom amiatt is, hogy a nagyobb méretű űrhulladékok a Föld felszínére zuhannak.

Jan Wörner, az ESA főigazgatója a szervezet darmstadti irányítóközpontjában hétfőn elmondta, hogy a ClearSpace 1 olyan úttörő kezdeményezés, amelyre azonnali szükség van.

Ezért életveszélyes az űrszemét az asztronautákra

Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó részlegének vezetője szerint az űrben lévő tárgyak

akár 40 ezer kilométeres óránkénti sebességgel csapódhatnak egymáshoz.

A bal oldali képen látható vékony csík a Föld körül keringő űrszemét, amelyet egy perccel később a Nemzetközi Űrállomás követ (a jobb oldali képen látható vastag csík) Forrás: Marco Langbroek

A projekt megvalósulását az teszi lehetővé, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) 22 tagállama novemberben rekordnagyságú, 14,4 milliárd eurós költségvetés biztosítására kötelezte el magát a következő három-öt évre.

(Forrás: MTI/dpa)