Az Atlanti-óceán fenekén hevert a híres világháborús hajóroncs

Scharnhorst
A Scharnhorst az egyik leghíresebb német csatahajó az első világháborúból.
Vágólapra másolva!
A Falkland-szigetek közelében azonosították az egyik legismertebb első világháborús német hajó roncsát, ahol több mint száz évvel ezelőtt a britekkel vívott csatában elsüllyedt. A Scharnhorst nagycirkáló 1914. december 8-án süllyedt el, a fedélzetén több mint 800 fős legénységgel, köztük Maximilian von Spee admirális is életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Kivételesnek tartják a felfedezést

Az első világháborúban, 1914. december 8-án a Scharnhorst vezetésével egy német flotta a Falkland-szigetek ellen indult, a hajókat azonban a brit hadihajók meglepetésszerű támadása érte. A csatában a Scharnhorst nyolc további német hajóval együtt elsüllyedt.

Az SMS Scharnhorst 1906–1914 között szolgált Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók most Mensun Bound vezetésével azonosították a híres csatahajó roncsait, amely eddig az Atlanti-óceán fenekén pihent mintegy 1,6 kilométeres mélységben. A roncsot egy automatizált merülő szerkezet, az úgynevezett AUV szonár segítségével fedezték fel és közben egy videót is készítettek róla.

– mondta Mensun Bound tengeri régész, az expedíció vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. – Gyakran kergettünk árnyékokat a tengerfenéken, de most már nem kétséges, hogy a német flotta egyik híres hajójára bukkantunk.

A Scharnhorst az egyik leghíresebb német csatahajó az első világháborúból. Forrás: Falklands Maritime Heritage Trus

A kamerás robot-tengeralattjáró ugyanis eléjük tárta a tengerfenéken a roncsdarabokkal teleszórt csatamezőt és a Scharnhorst jellegzetes körvonalait, rajta a támadáshoz használt ágyúkkal.

Több éve kutatnak a roncs után

A Scharnhorst és a német flotta veresége döntő tengeri csatának bizonyult az első világháború korai szakaszában. A Falkland-szigeteki támadást a britek a Coroneli csata válaszának szánták, ahol több mint 1600 katonát vesztettek el.

A HMS Invincible és a HMS Inflexible hajók vezetésével egy századot küldtek az Atlanti-óceán déli részére, ahol elsüllyesztették a német Scharnhorst, Gneisenau, Nürnberg és Leipzig nevű csatahajókat, a fedélzetükön összesen 2 200 emberrel.

Elsőként a nagy méretű, 144 méter hosszú, 13 ezer tonna vízkiszorítású, négykéményes páncélos gőzhajó, a Scharnhorst merült a hullámsírba. A német flotta legyőzésével szertefoszlottak Németország álmai is, hogy a háború során uralja a tengereket. A nácik egyértelműen visszaszorultak a térségben.

A kutatók 2014 decembere óta keresték a Scharnhorst maradványait, ám mindeddig sikertelenül.

Idén novemberben egy 4 500 négyzetkilométernyi területet fésültek át ezzel az automatizált eszközzel, amikor egy fordulás során, véletlenül megtalálták a roncsot. A hullámsírt a tervek szerint törvénnyel fogják védeni.