Hallott már növényeket sikoltozni? Pedig gyakran megesik

2019.12.07. 17:11

Egy tanulmány szerint az aszály vagy fizikai károsodás esetén a növények ultraszónikus hangot adnak ki, ami az emberi fül számára nem érzékelhető.

Mindegyik növény másként reagál

Az emberek hajlamos egy stresszes szituációban kiabálni vagy más módon hangot adni idegességüknek, frusztráltságuknak vagy fájdalmuknak. A növények által kibocsátott ultrahangos jelzések azonban túl magas frekvencián mozognak ahhoz, hogy halljuk őket.

A Tel Avivi Egyetem kutatói ezért mikrofonokat helyeztek el különböző hatásoknak kitett paradicsom és dohány mellé, majd rögzítették a hangokat. Az eredmények szerint ezek 20-100 kilohertzes tartományba estek, amit csak igen kevés élőlény képes érzékelni.

A növények különböző módon reagálnak a stresszes helyzetekreForrás: pexels.com

Az aszály által okozott igénybevétel miatt a növények hangokat adnak ki, amelyeket a jövőben talán fel tudunk használni a hatékonyság fokozására, például a precíziós mezőgazdaságban – mondta Anne Visscher, az angliai Királyi Botanikus Kert biológiai tanszékének munkatársa a New Scientistnek.

Az állatokhoz hasonlóan a növények is sokféle módon reagálnak a stresszre: egyes esetekben kellemetlen szagú kémiai vegyületeket bocsátanak ki, máskor megváltoztathatják színüket és alakjukat, reagálva az aszályra és az éhes növényevők pusztítására. A kibocsátott hangokról eddig azonban kevés kézzelfogható eredmény született.

Rögzítették a különböző hangokat

A tanulmány szerint az aszály által sújtott növényekben légbuborékok képződtek, és amikor ezek kipukkadtak, azok rezgéseket váltottak ki, amit a növény szára is átvett. A tel-avivi kutatók viszont arra is kíváncsiak voltak, hogy a növények ilyen jellegű hangjai továbbterjednek-e a levegőben.

A vágás is egy stressz szituáció lehet a növényeknekForrás: pexels.com

A csapat tehát mikrofonokat állított fel a stresszes környezetben növekvő növények közelében egy hangszigetelt dobozban, és egy nyitott üvegházban is. A növények egy részét szárazságnak, a másikat fizikai sérülésnek (megnyirbált szár) tették ki. Egy harmadik érintetlen területen biztosították a kontrollcsoportot.
A felvételekből kiderült, hogy a növények a stresszhatástól függően, különböző hangsebességgel adnak ki különféle hangokat – magyarázta Anne Visscher. – Az aszállyal sújtott növények átlagosan óránként körülbelül 11-szer bocsátottak ki „sikolyhoz" hasonló hangot, míg a vágottak pedig 15-ször.

A szárazság is jelentős stresszfaktort jelentForrás: Wikimedia Commons

A tanulmányban a szerzők azt azonban nem vizsgálták, hogy a betegségnek, a túl magas sótartalomnak vagy a kedvezőtlen hőmérsékleteknek kitett növények szintén bocsátanak-e ki valamilyen hangot. És bár ezeket a jelzések az emberi fül számára nem érzékelhetők, a kutatók szerinta rovarok, például a lepkék meg tudják hallani őket, amivel meg tudják becsülni az adott növény aktuális állapotát, mielőtt petéket raknának a leveleikre. Néhány külső szakértő szerint ez talán „kissé túl spekulatívnak" hangzik, így a "sikolyokkal" kapcsolatos kutatásokat tovább folytatják.