Az évszázad végére túl sok oxigén fogyhat el az óceánokból

ökoszisztéma, óceán
Megdöbbentő adatokra bukkantak a kutatók az óceáni ökoszisztémát vizsgálva
Vágólapra másolva!
Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a "halálzónák" - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, amely a témában az eddigi legátfogóbb kutatás eredménye.
Vágólapra másolva!

Minden halnak szüksége van oxigénre

A szinte teljesen oxigénmentes, úgynevezett halálzónák kiterjedése megnégyszereződött az elmúlt fél évszázadban. Az 1960-as években azonosított 45-ről legalább 700-ra emelkedett azoknak a területeknek a száma, ahol veszélyesen alacsony az oxigén koncentrációja.

A The Guardian online kiadása szerint a cápákat, a tonhalat, a marlint és más nagy testű halakat különösen nagy veszély fenyegeti, mivel sok ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott. Az IUCN szombaton mutatta be kutatásának eredményeit az ENSZ madridi konferenciáján.

Megdöbbentő adatokra bukkantak a kutatók az óceáni ökoszisztémát vizsgálva Forrás: Ingus Kruklitis/Shutterstock

– mondta Grethel Aguilar, a szervezet igazgatója a lapnak, aki azt szeretné, ha az óceánok egészsége a tárgyalások kulcskérdése lenne.

Hozzátette: minden halnak szüksége van oxigénre, ám a nagyobb testű fajokat még inkább sújtja az oxigénhiány, nekik ugyanis sokkal nagyobb az oxigénigényük. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az oxigénhiány a felszín és a sekélyebb halászati zónák közelébe kényszeríti őket, ahol a halászhálók várnak rájuk.

Felborítják az ökoszisztéma egyensúlyát

Az óceánok egyes területein természettől fogva kevesebb az oxigén, ezeket még inkább sújtja a felmelegedés.

Egyes fajok - medúzák, tintahalak és tengeri mikrobák - a halak rovására szaporodásnak indulnak, mert jól viselik az oxigénhiányt, ezzel felborítják az ökoszisztéma egyensúlyát.

Az óceánokat már most is túlhalásszák, egyre több műanyagszemét és más szennyezők kerülnek a vizekbe. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a tengerek mintegy 26 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, mivel felveszik a légköri szén-dioxid-többletet.

Algavirágzás. A jelenség teljesen megfojtja a vízi élővilágot Forrás: Wikimedia Commons

Az évszázad végére az óceánok oxigéntartalmuk 3-4 százalékát veszíthetik el a becslések szerint,

ám a felszín közelében, ahol a fajok sokasága él, sokkal erőteljesebb lehet a hatás. Az intenzív földművelés is jelentős szerepet játszik: a műtrágya-többletet a víz kimossa a földből, a folyókba és a tengerekbe kerül, ami algavirágzáshoz vezet. Az algák lebomlása pedig szintén oxigénhiányt okoz.