Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve

műanyag hulladék
Műanyag hulladékkal teli a Kókusz-szigetek tengerpartja. A kutatók 414 millió műanyag darabot találtak a korallzátonyon.
Vágólapra másolva!
Több mint félmillió remeterák pusztulását okozták a műanyaghulladékok egy Ausztráliához tartozó távoli szigetcsoporton - állapították meg a kutatók.
Vágólapra másolva!

Műanyag hulladékkal teli a Kókusz-szigetek tengerpartja

Az Indiai-óceánban elterülő Kókusz (Keeling)-szigetekről 2017-ben derült ki, hogy egyike a világ "legsűrűbben lakott" térségeinek, ugyanis több millió műanyaghulladéknak ad otthont. A remeterákok, amelyek üres kagylóhéjak után kutatnak, hogy azokba beköltözzenek, bármilyen kis nyílással rendelkező

műanyaghulladékot könnyen összetévesztenek egy "élhető" otthonnal, amely aztán csapdába ejti őket.

A Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének (IMAS) munkatársai a szigeteket tanulmányozva figyeltek fel arra, hogy milyen sok elpusztult remeterák van a műanyaghulladékokban és úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, milyen mértékű problémáról van szó.

Több, mint fél millió remete rák pusztult el miután csapdába esett a műanyag hulladékokban a Kókusz-szigeteken. Forrás: https://edition.cnn.com/2019/12/05/world/hermit-crabs-plastic-pollution-intl-scli-scn/index.html

"A számításainak szerint több mint 500 ezer remeterák pusztult el a Kókusz (Keeling)-szigeteken amiatt, hogy csapdába esett a műanyaghulladékokban és további 60 ezer egyed veszett oda ugyanebből az okból a Henderson-szigeten" - mondta Jennifer Lavers, az IMAS munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

Műanyag hulladékkal teli a Kókusz-szigetek tengerpartja. A kutatók 414 millió műanyag darabot találtak a korallzátonyon. Forrás: https://www.livescience.com/65520-plastic-pollution-cocos-islands.html

Ez egy szönyű láncreakció. A remeterákoknak nincs saját héjuk. Amikr meghal egy társuk, kémiai jelet bocsát ki, ami oda vonzza a többieket jelezvén, hogy felszabadult egy ház, mire a műanyag csapdába esik a másik rák is, aki szintén kibocsátja a kémiai jelet, hogy felszabadult egy ház és így tovább.

A probléma nem csak a Kókusz-szigeteket érinti, világméretű a baj

A szakember magyarázata szerint a rákok bemásznak a nyílással rendelkező palackokba vagy tartályokba, ahol aztán csapdába esnek, míg végül a hőség és a vízhiány végez velük.
Lavers szerint a világ óceánjaiba kerülő hatalmas mennyiségű műanyagszemét miatt ez a probléma valószínűleg jóval nagyobb kiterjedésű és nem csupán a Kókusz (Keeling)-szigetekre korlátozódik.

Dr. Lavers több, mint 500.000 remeterákot talált a Kókusz-szigeteken kidobott műanyag vödrökben. Forrás: https://edition.cnn.com/2019/12/05/world/hermit-crabs-plastic-pollution-intl-scli-scn/index.html

A kutató megjegyezte, hogy a remeterákok kulcsszerepet játszanak a trópusi környezetek egészségének megőrzésében, egyebek között a talaj megtermékenyítése és a törmelékkőzet eltávolítása révén, továbbá fontos részei a tengeri ökoszisztémáknak.
(Forrás: MTI)