Ön tudna sakkozni egy homokkőből készült kockafigurával?

döntés, sakk
Néha nem könnyű dönteni
Vágólapra másolva!
Egy Jordániában található homokkő darab lehet a világ legrégebbi sakkdarabja. A kivételes leletre most bukkantak a régészek. A sakk feltételezhetően Indiából származik, és mintegy 1500 évvel ezelőtt készítették, mielőtt elterjedt volna az egész világon. Ennek ellenére maga a játék, az egyes darabjai és a neve valószínűleg idővel megváltozott.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel egy bástya figura

Egy apró homokkő darab lehet a legrégebbi ismert sakkfigurája. John Oleson, a American Schools of Oriental Research intézet klasszikus régésze a minap tartott beszámolójában ennek jelentőségét mutatta be.

– magyarázta Oleson, aki beszélt egy Humayma nevű helyről is, amely egy ősi, kereskedelmi útvonalon feküdt, amely Ázsiát és Közel- és a Közép-Keletet kötötte össze.

Ezt az ősi sakkfigurát találták a mai India területén a régészek Forrás: John Peter Oleson

A faragott, kétágú, amúgy téglalap alakú sakkfigura homokkőből készül körülbelül 1300-1500 évvel ezelőtt, amelybe különböző, szövegre vonatkozó jelzéseket véstek.

Oleson szerint a sakk készlet egy darabja nagyban hasonlít más, korai iszlám sakkdarabokra, és nagy valószínűséggel egy bástya (régiesen torony) figura.

A Jordánia és a Közel-Kelet régészeti lelőhelyein egyéb tárgyakat is azonosítottak a régészek, amelyek nagyban hasonlítanak a homokkő téglalaphoz. Ezek némelyike fából, mások kőből vagy elefántcsontból készültek.

Nyugatra vitte egy kereskedő

A játék mai verziójában a bástyák középkori erődítményeket szimbolizálnak, például tornyokat vagy falrészeket, és vízszintesen vagy függőlegesen, tehát minden irányban (kivéve átlósan) mozoghatnak tetszőleges számú kihasználatlan négyzeten, amíg akadályba nem ütköznek.

Néha nem könnyű dönteni Forrás: pexels.com

– mutatott rá Oleson. – A korabeli sakkot-táblát és a figuráit valószínűleg a Via Nova Traiana útvonal mentén vitte nyugatra egy kereskedő.

A már említett Humayma az Abbasid nevű család kereskedelmi központja volt, akik több erőfeszítést tettek arra, hogy naprakészek legyenek az iraki és a szíriai eseményekkel és „aktuális trendekkel".

És bár nincs egyértelmű, meggyőző bizonyíték ara, hogy a most felfedezett homokkő egy sakk-készlet darabja, minden közvetett jel erre utal.

Ez már csak azért is óriási jelentőségű, mert ha a régészek valóban bebizonyítják, hogy ez a kőből készült tárgy tényleg egy sakkfigura, akkor ezzel egy időben kijelenthetik azt is, hogy megtalálták a világ egyik legrégebbi sakk-készletének egy darabját.

Eredményeiket az American Schools of Oriental Research tudományos folyóiratban tették közzé.