Több mint egymillió euróért kelt el a Gutenberg biblia

Gutenberg
A Biblia Latina Gutenberg leszármazottainak Johann Fust és Pteer Schöffer 1462-ben készített mesterműve
Vágólapra másolva!
Több mint egymillió euróért kelt el egy hamburgi árverésén egy Biblia latina, amely a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatást feltaláló Johannes Gutenberg (1400-1468) nyomdájában készült.
Vágólapra másolva!

Ez volt a történelem első nyomtatott könyve

Svájci magángyűjtő birtokába került a becses relikvia, az új tulajdonos 1,050 millió eurót fizetett az 1462-ben készült könyvritkaságért - jelentette be a Ketterer Kunst aukciósház szóvivője. Ez a legdrágább biblia, amelyet Németországban valaha elárvereztek.

A Biblia Latina Gutenberg leszármazottainak Johann Fust és Pteer Schöffer 1462-ben készített mesterműve Forrás: https://www.kettererkunst.com/image-max.php?obnr=419000515&anummer=491&ebene=0&ext=4

Az aukciósház egymillió eurós leütési árral számolt.

A Biblia latinát Gutenberg utódai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették. A 481 lapból álló könyvet teljes egészében pergamenre nyomtatták, és Itáliában kapott színes és arany iniciálékat.

A Biblia Latina egyik iniciálékkal díszített oldala. Forrás: https://www.kettererkunst.com/image-max.php?obnr=419000515&anummer=491&ebene=0&ext=0&imgmax=1

Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ez az első impresszum egy nyomtatott könyvben.

Alig kilencven töredékes példány maradt fenn belőle

A Fust-Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn,

de legnagyobb részt töredékekben.

Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik.

(Forrás: MTI/dpa)