Még soha nem találtak hasonló, mumifikált állatot a régészek

macskamúmia, oroszlánmúmia
Ilyen, és ehhez hasonló macskaszobrok is hevertek a sírban
Vágólapra másolva!
Kettő darab, körülbelül 2 600 éves, mumifikált oroszlánra bukkantak a régészek Szakkarában egy macskaszobrokkal és macskamúmiákkal teli síremlékben. Ez az első alkalom, amikor egy nagymacska vagy oroszlán kölyök teljes múmiáját felfedezték Egyiptomban.
Vágólapra másolva!

Gazdagon díszített szobrokat találtak

Meglepő felfedezést tettek a régészek Szakkarában: kettő oroszlán mumifikált testére bukkantak az ősi Szakkara egyik síremlékében.

– magyarázta Mostafa Waziri, az Egyiptomi Régiségek Legfelső Tanácsának főtitkára, a kutatók vezetője. – Ebből arra következtetünk, hogy valószínűleg még növésben voltak, amikor elpusztultak.

Ilyen, és ehhez hasonló macskaszobrok is hevertek a sírban Forrás: KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images

A síremlékben három másik, eddig azonosítatlan nagymacska múmiát is találtak a régészek a két oroszlán közelében.

A kutatók szerint leopárdok vagy gepárdok lehettek.

A lelőhely emellett körülbelül húsz további, kisebb macskamúmiát is rejtett, és további mintegy száz macskaszobrot egy, a temetkezéshez közeli területen. Ez utóbbiak jellemzően kőből, fából vagy fémből készültek, és „ezek többsége szépen festett, gazdagon díszített, és néhányat aranyozással ékesítettek".

Macskakultusz uralkodott a vidéken

A régészek a szakkarai temetkezési helyen egy masszív, szkarabeusz bogár alakú tárgyat is találtak, amelynek átmérője meghaladja a 30 centimétert, és amely az eddig talált, hasonló tárgyak közül az eddigi legnagyobb.

A feltárások helyszíne Szakkarában Forrás: Ministry of Antiquities

– mondta Khaled al-Anani, az egyiptomi régészeti miniszter. – Neith ugyanis Sais városának volt az istennője, amely Egyiptom fővárosaként funkcionált a 26. dinasztia idején, körülbelül 2 600 évvel ezelőtt.

Hozzátette azt is, hogy

a feltárt terület nagy valószínűséggel nagyban kapcsolódott a macskakultuszhoz,

hiszen a korábbi régészeti ásatások során már számos macskamúmia és macskaszobor került elő a mélyből.

– mutatott rá Anani.

És bár láthatóan a macskák uralták Szakkara ezen részét, nem kizárólag őket istenítették: a környéken végzett korábbi régészeti ásatások során a régészek más állatok, például madarak múmiáira bukkantak. További nem messze innen található Egyiptom legrégebbi piramisa.