Az afrikai trópusi növények egyharmada a kihalás szélén áll

trópusi erdő Horizontal ILLUSTRATION FOREST ENVIRONMENT ECOLOGY LANDSCAPE FOREST FIRE GENERAL VIEW AFRICA
An aerial view shows a section on the western face of Mt Kenya's vegetation profiles where tropical forest gives way to moorland, on March 1, 2019 as a fierce forest fire has raged on on Mount Kenya's national park's southern slopes for nearly a week. - Kenya Wildlife Service (KWS), the government force in charge of national parks, said the fire began one week ago, and estimated that more than 80,000 hectares around the wider Mount Kenya region had been destroyed. (Photo by TONY KARUMBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az afrikai trópusi növények egyharmada a kihalás szélén áll egy új kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A növényfajok kipusztulása legjobban Nyugat-Afrikát, Etiópiát, Tanzánia egyes részeit és a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtja: ezek a térségek növényeik több mint 40 százalékát veszíthetik el. A veszélyeztetett fajok között fák, cserjék, gyógynövények és liánok is szerepelnek.

"A biodiverzitás számtalan hasznot hoz az embereknek, és ennek elvesztése veszélybe sodorja a jövőnket" - idézte a BBC News Thomas Couvreurt, a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődés Intézet vezető kutatóját.

A faji sokszínűség csökkenése különösen nagy gond a trópusi Afrikában, ahol "rendkívül nagy a diverzitás, viszont a térségben jelentős társadalmi és politikai változások zajlanak és várhatóan a következő évtizedekben nagy lakosságnövekedésre lehet számítani - fűzte hozzá a francia tudós.

Trópusi erdő a Mt. Kenya lábánál Forrás: AFP/Tony Karumba

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány a kihalási kockázatot vizsgálta. A veszélyeztetett fajok vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tartja nyilván hivatalosan. Eddig az emlősök zömének, a madarak kétharmadának kockázatát értékelték, de a növények esetében csupán 8 százalékos a felmérés.

A kutatás hasonló, de gyorsabb módszerrel több mint 20 ezer növényfaj kihalási kockázatát mérte fel.

Megállapításaik szerint a vizsgált fajok 33 százalékát veszélyezteti a kihalás, egy másik harmaduk pedig a közeli jövőben kerülhet a kihalás szélére.

A fajok főként az emberi tevékenység, köztük az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a klímaváltozás miatt vannak veszélyben.