Földönkívüli cukrokat fedeztek fel a kutatók ott, ahol nem is remélték

meteorit
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Három meteorit vizsgálata során egy kutatócsoport ribóz és más cukrok jelenlétét állapította meg, ami alapján arra következtetnek, hogy biológiailag fontos cukrok alakulhatnak ki az űrben is.
Vágólapra másolva!

A kozmikus cukrok szerept játszhattak a földi élet kialakulásában

A vizsgálat alá vetett Földön kívüli minták aminosavakat és más biológiai építőköveket is tartalmaznak. A kutatók véleménye szerint az ilyen cukrok Földre érkezése hozzájárulhatott a legkorábbi biopolimerek kialakulásához.

A földi légkörbe belépett szétrobbanó aszteroida művészi ábrázolása Forrás: leemage/©Ron Miller/Novapix/Leemage/Ron Miller

A tudósok eredményeikről a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban számoltak be. A japán Tokuku Egyetem szaktudósa, Furukava Josihiro által vezetett kutatócsoport

három úgynevezett szenes kondrit típusú meteoritot vizsgált meg,

köztük a Murchison meteoritot, amely Ausztráliában landolt.

A ribóz, a ribonukleinsav alapvető összetevője minden élő sejtben jelen van, és ezekre bukkantak rá a meteoritokban más, biológiai szempontból fontos cukrok mellett.

A ribóz molekuláris struktúrája és a Murchinson meteorit, melyben ribózt és más cikrokat találtak. Forrás: https://www.nasa.gov/press-release/goddard/2019/sugars-in-meteorites

Izotópos elemzések szerint a cukrok a Földön kívülről származnak és nem a Földön szennyeződött be velük a minta."Laboratóriumban végzett kísérleti szimulációk segítségével meg tudtuk határozni azokat a körülményeket, amelyek mellett cukrok képződhetnek az űrben.

Így keletkezhetett cukor a világűrben

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy ezek az úgynevezett formózreakcióval jöhetnek létre. E reakció során aldehidekből képződik cukor.

"Égi kövek", meteoritok egy múzeumi gyűjteményből Forrás: Melbourne Museum

Az ásványi összetétel alapján arra lehet következtetni, hogy a cukrok azoknak az aszteroidáknak a keletkezése előtt, vagy közvetlenül utána alakulhattak ki, amelyekből a meteoritok eredetileg származnak.

A Bennu aszteroida mozaik képe a NASA OSIRIS-REx űhajójáról. A japán Hayabusa2 és az amerikai OSIRIS-REx űrhajók mintákat gyűjtenek a Ryugu és a Bennu aszteroidáról, melyek mintáit a mostani eredmények segítenek analizálni. Forrás: https://www.nasa.gov/press-release/goddard/2019/sugars-in-meteorites

Több mint ötven évvel ezelőtt a tudósok már találtak biológiai cukrokat, például glükózt és arabinózt szenes kondrit típusú meteoritokban. Eddig azonban nem sikerült bizonyítani Földön kívüli eredetüket.

(Forrás: MTI/dpa)