Az egyiptomi nő a macskájával együtt, egyedi módon temetkezett

A katakomba helyszíne, ahol a felfedezést tették
Vágólapra másolva!
Egy föld alatti, ékesen díszített sírban különleges faragványra bukkantak a régészek: gondosan kidolgozott ruhában pompázik egy Demetria nevű nő, mellette a macskája, amely két mancsát a gazdájára teszi. A Japán Kanazawa Egyetem szakemberei Szakkarában találtak az egyedi történelmi emlékre.
Vágólapra másolva!

Számos faragványt rejtett a sír

Kétezer évvel ezelőtt a rómaiak uralták Egyiptomot. Az ősi faluban, Szakkarában található Memphis legősibb temetője és hét kilométer hosszú nekropolisza. A japán régészek itt, a gazdag és előkelő származásúak temetkezési helyén bukkantak a különleges faragványra. A felfedezést az Egyiptomi Régészeti Minisztérium nagy ünnepségen jelentette be és szakértőket kért fel a síremlékben található feliratok lefordítására.

Az előkelő nő szoknyáján felmászott a háziállata Forrás: Egypt Ministry of Antiquities

– mondta Nozomo Kawai, a régészprofesszor a LiveScience tudományos online portálnak. – Ammonia valószínűleg Demetria nagymamája lehetett, de miután a nagyapát nem nevezték nevén, megeshet, hogy törvénytelennek tekintették.

A katakombában talált másik faragvány Seth, Thot és Anúbisz isteneket ábrázolja, felfelé mutató szárnyakkal.

Az ehhez kapcsolódó feliraton a „Menelaos, Philammon fia, áhítatos szolga" szöveg olvasható. A Therapeutes görög nevet egykor a szolgák megnevezéseként használták és leginkább „isten szolgáját" jelentette.

Szakkara tele van titkokkal

További kettő, körülbelül 55 centiméter hosszú és 19 centiméter magas szobrot is találtak a sírban. Ezek macskaszerű lényeket ábrázolnak, de az egyiptomi minisztérium még nem tudta meghatározni az állatok pontos fajtáját.

A régészek más figurák és múmiák maradványaira is rábukkantak a díszes sírban.

Szakkara nekropoliszát magántemetkezésekre és uralkodók nyughelyéül egyaránt használták mintegy háromezer éven át. Uralkodókat a II. dinasztia korától a XIII. dinasztiáig temettek ide.

A katakomba helyszíne, ahol a felfedezést tették Forrás: Egypt Ministry of Antiquities

A hely számtalan titkot rejt az ókori Egyiptomról, ahol a leghíresebb Dzsószer fáraó síregyüttese (közepén a jól ismert, lépcsős piramissal). Az elmúlt években a régészek számos új felfedezést tettek a rendkívül értékes területen:

előkerült például egy 2500 éves síremlék, benn aranyozott ezüst maszkokkal vagy egy 4400 éves sír, amelyben a feliratok tanúsága szerint a temetkező a „fáraó egyetlen barátjának" nevezte magát.

Külön érdekes és izgalmas, hogy a Szakkárban emelt, híres piramis tervezője és építője maga Imhotep, ókori egyiptomi polihisztor volt, akit később istenként tiszteltek.