Magányos? Mutatjuk, milyen háziállatot írna fel a háziorvosa

kölyökkutya
Kutyákat és macskákat is tilos lesz az állatkereskedésekben árulni
Vágólapra másolva!
Mindannyian mentális jólétre törekszünk, amihez elengedhetetlenül szükségünk van az egészségünk érdekében. Ha ez megvan, jobban teljesítünk az életben és jobb az életminőségünk is, viszont ennek hiányában könnyen betegségek sorozatával kell szembenéznünk.
Vágólapra másolva!

A kutyatulajdonosok tézisére kerestek tudományos bizonyítékot

A mentális egészséget számos tényező befolyásolhatja, fizikai és az életmódunkat illető területeken egyaránt. És itt lépnek képbe a kutyák: a legtöbb ebtulajdonos esküszik arra, hogy a kutyája a boldogság és a mentális stabilitás legfontosabb forrása. A kutatók most erre a tézisre kerestek tudományos bizonyítékokat. Egy tanulmányban ezért a kutyatulajdonosok mentális jólétét összehasonlították a „kutyátlanokéval", ahol

pozitív összefüggést találtak a házikedvenc és a boldogabb élet között.

Egy másik kutatás során a szakemberek három csoportra osztották a résztvevőket. Az elsőbe azok kerültek, akiknek nincs kutyájuk és nem is vágyik arra.

Minden háziállat jó hatással van a mentális egeszségünkre Forrás: Pxhere

A második csoportba azokat az embereket sorolták, akiknek bár nincs kutyája, de szeretnének egyet. A harmadikba pedig azok a leendő gazdik léptek, akik a vizsgálat megkezdésétől számított egy hónapon belül kutyatulajdonosok lettek.

A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki annak érdekében, hogy a kutatók mérni tudják a hangulatukat, és nemcsak az általános boldogságot, hanem a pszichológiai szorongás tüneteit, például a magányt vagy a stresszt is.

Már három hónap után érezhető a hatás

Az újdonsült kutyatulajdonosok a tanulmány szerint lényegesen kevésbé érezték magányosnak magukat. A hatás egyre erősebbé vált és három hónapon belül már jelentős eredményeket mutatott a stressz és szorongás leküzdésének kérdésében. A vizsgálat teljes, nyolc hónapos időtartama alatt a kutyák pozitív hatása semmit nem csökkent.

Már három hónap alatt érezhető volt a változás Forrás: pexels

– magyarázták a kutatók a BMC Public Health tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. – A kutya beköltözését követő három hónapon belül megfigyeltük a magány mérsékelt csökkenését, miközben a hatás a vizsgálat végéig megmaradt.

Ennek számos magyarázata létezik. A kutyák egyrészt jó társaságot jelentenek és kitűnő barátok. Korábbi vizsgálatok már bizonyították azt is, hogy egy gyors ölelés a kutyánknak máris érzékelteti pozitív hatását a hangulatunkban.

A sétáltatás ráadásul bizonyítottan egészséges (közvetlen és közvetett módon is), például közben nagy valószínűséggel találkozhatunk közben emberekkel.

A kutatók szerint tanulmányuk azért is kiemelt fontosságú, mert a kutyatartás egyre népszerűbb lesz világszerte.