Hihetetlen: több ezer, tündöklő tojást mosott partra a tenger

jégtojás
Jégtojások a parton: különleges látványt nyújtanak
Vágólapra másolva!
Simára csiszolt, gömb alakú jéggolyókat sodort a partra a tenger Finnországban. A ritka jelenség pont úgy mutat, mintha egy óriási teknőstojásokat halmozott volna fel a helyszínen. A kutatók szerint a hihetetlen gömböket az időjárás és a hullámok sajátos kombinációja hozta létre.
Vágólapra másolva!

Futball-labda méretű darabok is akadtak

Risto Mattila amatőr fotó bukkant a furcsa látványra, miközben a feleségével a Hailuoto szigeten sétált, a Finnország és Svédország közötti szárazföldön.

– mondta a fotós BBC-nek. – Itt bukkantunk erre a csodálatos jelenségre, amit meg is örökítettem: mindent hó és ezek a furcsa „jégtojások" borítottak a part mentén, a víz közelében.

Jégtojások a parton: különleges látványt nyújtanak Forrás: Risto Mattila

A különleges, gömb alakú jégdarabok körülbelül egy futballpálya nagyságú terület negyedét foglalták el és méretük egy átlagos csirketojástól a nagyobb futball-labdáig terjedt. És bár Mattila és felesége több mint negyed évszázada él a területen, még soha nem tapasztalt hasonlóan bizarr és látványos jelenséget.

Ahogy mondta, első ránézésre a jégdarabok egy óriási teknős tojásaira emlékeztették.

Az időjárás játékának termékei

Hasonló „jégtojásokat" fedeztek fel a közeli Oulu városában élők is a tengerparton. Tarja Terentjeff és Sirpa Tero pont ugyanezekről a jelenségekről számolt be közösségi oldalukon. Egyikük szerint „jeges gömbök úsztak a vízben a partvonal mentén egy nagyobb területen".

A jégtakaró és az időjárás különleges dolgokra képes Forrás: Getty Images/© 2014 Samuli Vainionpää/Samuli Vainionpää

– magyarázta George Goodfellow, a BBC időjárási szakértője. – Egyes jégdarabok ugyanis leválnak a tengeren úszó, nagyobb jégtáblákról és a partra kerülhetnek az árapály segítségével vagy a víz felszínén sodorja őket egy nagyobb áramlat vagy a fokozódó szél.

A leválasztott jégdarabokat a hullámok szállítják egyik helyről a másikra, és miközben sodródnak, lassan erodálódnak.

Az egyenetlen jégtömbök széleiből így válnak sima felületű gömbökké. A tengervíz hozzátapad, majd megfagy a tojásokat alkotó jégdarabokon és közben növekszik. Pont mint egy hógolyó, amikor görgetjük a hóban.

Amíg a jégtojások eljutnak a partra, a nagy erejű hullámok eltávolítják a felszínükről a még esetleg megmaradt egyeletlenségeket.

Végül nem marad más, mint „karcsú és fényes tojások", a kíváncsi turisták és a különleges természeti képződményeket tanulmányozó kutatók számára.