Újabb megrázó részletek az év legszörnyűbb halálos cápatámadásáról

Vágólapra másolva!
Biztonságosnak minősített vizekben úszkálhatott az a férfi, akinek a karját a héten egy cápa gyomrában találták meg – derítette ki a Daily Mail.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról már az Origo is beszámolt, cápatámadás áldozatává válhatott egy 44 éves skót turista a Madagaszkártól keletre fekvő Réunion partjainál.

A férfi leharapott kezét egy tigriscápa gyomrában találták meg, amit néhány nappal a férfi vasárnapi eltűnése után ejtettek el. A férfi felesége az áldozat jegygyűrűje alapján azonosította a maradványt.

Felnyitották egy cápa gyomrát, vérfagyasztó, amit benne találtak

Egy hétvégén eltűnt brit turista karját találhatták meg egy Réunionnál kifogott cápa gyomrában. A 44 éves skót férfi éppen a Madagaszkártól keletre fekvő szigeten nyaralt feleségével, amikor a hétvégén úszni indult, ám nem tért vissza a szállására - írta a Daily Mail.

Most újabb részletek láttak napvilágot a balesetről. Kiderült, hogy a köztisztviselőként dolgozó Richard Martyn Turner egy olyan helyen úszott, ami biztonságosnak volt minősítve a kirándulók számára, dacára annak, hogy Réunion környékén igen népes cápapopulációk cirkálnak. A lagúna biztonságát többek szerint az garantálja, hogy egy nagyobb korallzátony választja el az Indiai-óceántól, így a tengeri ragadozók nem tudják könnyen megközelíteni.

A hatóságok szerint viszont négy cápának mégis sikerülhetett valahogy benyomulnia a lagúna területére, közülük került ki az az állat, ami végül végezhetett Turnerrel.

A férfi halálának oka még nem teljesen tisztázott. Nem tudni, hogy Turner a cápatámadásba halt bele, vagy megfulladt, esetleg szívinfarktust kapott és az állat már csak a holttestet marcangolta szét.

Turner feleségével, Verityvel 15 évvel ezelőtt költözött Skóciából Manchesterbe, ahol adminisztrátorként dolgozott. Barátai kedves, ám excentrikus személyiségnek ismerték. A pár a feleség 40. születésnapját ünnepelte a réunioni hotelben.

Turner és felesége egy korábbi felvételen Forrás: Facebook

Hogyan juthattak be a cápák a nehezen megközelíthető lagúnába?

A Hermitage Lagúnaként ismert hely eddig biztonságosnak számított, mivel vize meleg és sekély, valamint annyira sűrű korallzátony határolja el az Indiai-óceántól, hogy oda csak nagyon körülményesen tudnak a cápák benyomulni, így a ragadozók inkább nem is próbálkoznak a behatolással.

A szakértők azt sem tartják egyébként kizártnak, hogy a fürdőző férfit egy nagyobb hullám lökhette a korallzátonyon túlra és ott csaptak le rá a tengeri ragadozók.

Csak annyi biztos, hogy Turner karját egy három méter hosszú tigriscápa gyomrában találták meg. A veszélyeztetett faj képviselői kifejezetten veszélyesek az emberre. A feltételezett gyilkossal együtt úszkáló másik három cápát is levadászták, azokban nem találtak emberi testrészeket.

Ennek a cápának a gyomrában találtak rá a férfi végtagjára Forrás: Daily Mail

A hatóságok a Daily Mailnek azt is elárulták, nem folytatják tovább a férfi testének a keresését, amit azóta már teljesen felfalhattak a környék cápái. A kar tulajdonosát DNS-vizsgálattal fogják egyértelműen beazonosítani.

A tragédia óta a sziget hatóságait már többen is meggyanúsították azzal, hogy a helyi turizmusra épülő vállalkozások védelme érdekében próbálják elhallgatni a környező vizekben ólálkodó cápák jelentette fenyegetést.

2011 óta ez volt a 24. cápatámadás Réunionnál, ezek közül 11 volt halálos kimenetelű.