Már méhek sem kellenek a mézkészítéshez

méh
A méhek úgynevezett apitoxint bocsájtanak ki
Vágólapra másolva!
Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézet genetikailag módosított baktériumok felhasználásával.
Vágólapra másolva!

Páratlan tulajdonságai miatt a mézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a kozmetikai termékek előállításhoz használják. A méhészetek terjeszkedése azonban ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte.

A méhek nélküli mézet, amely segíthet ezen globális károk leküzdésében, a szénabacilus (bacillus subtilis) baktérium felhasználásával készítették,

laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanítottak méz termelésére.

A méhek a mézgyomrukban számos enzimet felhasználnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek.

Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membrán-alapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot.

A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört, amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához.

- olvasható a kiadott közleményben.

(MTI/Hszinhua)