Tutanhamon rejtélye és kincsei Budapesten

Tutanhamon
Tutanhamon koporsófedele a budapesti kiállításon
Vágólapra másolva!
November 8-án megnyitotta kapuit a Tutanhamon rejtélye és kincsei című régészeti rekonstrukciós kiállítás,, ahol a látogató pont úgy érezheti magát, mint Howard Carter brit felfedező 98 éve, amikor egy pislákoló gyertya fényénél megpillantotta Tutanhamon sírkamráját. A csütörtöki megnyitón a résztvevőket az est háziasszonya Epres Panni köszöntötte, az egyik díszvendég, Tatár Csilla pedig elárulta, hogy rajong az egyiptomi fáraók koráért.
Vágólapra másolva!

Attól lett világhírű, hogy nem fosztották ki a sírkamráját

Tutanhamonra – aki csupán 8-9 éves lehetett, amikor trónra lépett, és 19 évesen már meg is halt – nem vezetői képességei miatt emlékezünk, hiszen fiatal kora miatt mások, a nagy hatalmú tanácsos Ay, valamint a hadsereg főparancsnoka, Homerheb tábornok vezették a birodalmát.

Tutanhamon koporsófedele a budapesti kiállításon Forrás: Elter Tamás

Fáraóként azért lett híres, mert nyughelyét nem fosztották ki a sírrablók,

így múmiája és a vele eltemetett kincsek mind megmaradtak az utókor számára. Howard Carter a rajzolóból lett amatőr egyiptológus megszállottan kutatott, míg nem 1922-ben rábukkant a sírkamrára.

Howard Carter a fáraó szarkofágjának felnyitása közben Forrás: Wikimedia Commons

Tutanhamon sírkamrája jóval kisebb, mint a Királyok Völgyében található többi fáraósíré.

A Királyok Völgye 62-es sír úgynevezett kincseskamrájának pontos felfedezéskori rekonstrukciója a Budapesti Tutanhamon-kiállításon Forrás: Elter Tamás

Valószínűleg, hogy eredetileg nem is a 18 vagy 19 éves korában elhunyt fiatal fáraónak,

hanem az udvarhoz közel álló más főrangú személynek építhették.

A dúsan aranyozott kanópusztartó szekrény oldala a budapesti kiállításon Forrás: Elter Tamás

Az építmény mindössze egyetlen folyosóból, egy előtérből, az ebből nyíló díszes sírkamrából, valamint két mellékkamrából áll.

Úgy tárul a látogatók elé a sírkamra, ahogy Carter 98 éve megpillantotta

A tárlat – amelyet méltán neveznek a kiállítások királyának – azt az élményt adja át, hogy milyen látvány tárult a régész szeme elé, amikor belépett a sírkamrába.

A fáraó harmadik koporsójának fedele Forrás: Elter Tamás

A több mint ezer lelet életnagyságú hiteles rekonstrukciója és a díszletek révén megtapasztalhatjuk azt az érzést, milyen is a túlvilágra áthajózó Tutanhamon misztikus világába belépni.

Részlet a sírkamra falfestéséből a budapesti Tutanhamon régészeti rekonstrukciós kiállításon Forrás: Elter Tamás

Igazi felfedezőnek érezhetjük magunkat; nem csupán a 3300 éves egyiptomi kultúrát és egy érdekes egyiptomi korszakot ismerhetünk meg,

hanem a 100 évvel ezelőtti régészeti aranykor, a felfedezések romantikus korának világát is.

Az aranyozott trónszék és festett lábzsámoly, a trónus támláján Tutanhamon és felesége, Anheszenamon portéjával Forrás: Elter Tamás

A 2200 négyzetméteres kiállítás igazi kalandot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt: interaktív sarkok, audiovizuális és hologramtechnológiai újítások teszik még izgalmasabbá a látogatást.

Az ismert televíziós személyiség, Tatát Csilla elárulta, hogy gyerekkora óta rajong a fáraók világáért Forrás: JVS Group

„Gyerekkorom óta érdekel minden, ami az egyiptomi fáraók világához köthető, így csodálatos élmény volt végigjárni a termeket. A kiállító teremben lélegzetelállító tárgyak és díszletek között szinte éreztem Tutanhamon szellemét" – árulta el elragadtatva Tatár Csilla a megnyitó után.

Zahi Hawass egyiptomi sztárrégész is Budapestre érkezik a közeljövőben

A kiállítás egyik meghívott vendége lesz Záhi Havássz régész, aki nemrég kutatócsapatával egy olyan sírhelyet is feltárt, amelynek bejárata nagyon hasonlít Tutanhamon fáraó 1922-ben, Luxorban felfedezett híres sírjának bejáratához.

A közeljövőben a Tutanhamon-kiállítás vendégeként Budapestre várják Zahi Hawasst, a világhírű egyiptológust Forrás: Egypt Today

Az egyiptológus Budapesten Tutanhamon titkain kívül a jelenlegi felfedezésről is elárul majd részleteket.

A mostani a JVS Group Magyarország ötödik sikerkiállítása; korábban a Titanic, a BODY, A világ múmiái és Az Inkák aranya nagyszabású produkciókat is elhozta Budapestre.

Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország ügyvezető igazgatója a budapesti Tutanhamon-kiállítás megnyitóján Forrás: JVS Group

„Nagy öröm számunkra, hogy Budapestre is elhozhattuk ezt az exkluzív kiállítást, és megmutathatjuk ezeket a magával ragadó tárgyakat és légkört a magyar közönségnek is.

Közelebb vihetjük a fáraók titokzatos kultúráját a látogatókhoz,

így a garantáltan maradandó élmény mellett új tudással is gazdagodik, aki eljön." – mondta el Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország Kft. vezérigazgatója.

A kiállítás 2020 március elsejéig lesz látogatható Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

A Tutanhamon rejtélye és kincsei című tárlat 2020. március 1-ig tekinthető meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt.

(Forrás: JVS Group)