Használt ruhák hasznosításának új módját találták meg svájci kutatók

Texaid
A Texaid hulladékválogató üzeme Magyarországon.
Vágólapra másolva!
Szőnyegek és szigetelőanyagok gyártására alkalmas textilipari alapanyagokat tudnak előállítani használt ruhaneműkből svájci kutatók.
Vágólapra másolva!

A Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem szakemberei a használt ruhaneműk újrahasznosítására specializálódott Texaid nevű svájci céggel együttműködve fejlesztettek ki olyan módszereket, amelyek révén

szőnyegkészítésre alkalmas durva fonalat tudnak előállítani a régi textíliákból.

A kutatóknak továbbá sikerült hangszigetelésre alkalmas anyagok prototípusait is létrehozniuk a textilek szakadásakor keletkező rövid szálak és "por" felhasználásával.
A Texaid évente nagyjából 37 ezer tonna régi ruhát gyűjt össze Svájcban és a textíliák csaknem 30 százaléka olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet használt ruhaként újrahasznosítani.

A Texaid hulladékválogató üzeme Magyarországon. Forrás: https://www.texaid.ch/en/about-texaid/locations.html

A szakemberek szerint a mostani kutatás célja, hogy az újrahasznosítás révén ne csupán törlőrongyként kapjanak új életet a használt ruhaneműk, hanem magas minőségű termékeket lehessen előállítani belőlük.
A következő lépésben pedig olyan új módszereket akarnak kidolgozni, amelyekkel új ruhák gyártására alkalmas rendkívül finom fonalakat lehet létrehozni.
(Forrás: MTI)