Újra női főigazgató vezetheti a CERN-t

Horizontal
Fabiola Gianotti
Vágólapra másolva!
Újabb öt évre Fabiola Gianotti olasz fizikust bízták meg a világ legnagyobb részecskekutatója, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) vezetésével. Gianotti a tudományos intézet első női főigazgatójaként 2016-tól töltötte be a tisztséget.
Vágólapra másolva!

A CERN közleményében azt is hangsúlyozta, hogy Gianotti az első főigazgató, aki a második teljes időszakra is megbízást kapott, az új terminus 2021. január 1-jén kezdődik.

Az 59 éves olasz kutató volt a vezetője a nagy hadronütköztető (LHC) Atlas kísérletének 2009 és 2013 között, vagyis abban az időszakban, amikor a CERN az LHC Atlas és CMS kísérletei eredményeire támaszkodva igazolta a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezését.

Fabiola Gianotti Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélységben, egy 27 kilométer hosszúságú, 3 méter átmérőjű alagútban működő LHC-t 2008-ban helyezték üzembe. A kísérletek során a csaknem fénysebességre felgyorsított, egymással szembe haladó protonnyalábokat ütköztetnek, e "karambolok" eredményeként új elemi részecskék keletkeznek, általában igen rövid élettartammal. Ezek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, valamint a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait igyekeznek megfejteni.

Gianotti előtt a CERN-nek 15 férfi főigazgatója volt.

(MTI/AP)