Hatalmas ókori fellegvárat tártak fel Görögországban

Gla
Gla városából származó ókori kapu a mükénéi erődhöz.
Vágólapra másolva!
Hatalmas ókori fellegvárat tártak fel a közép-görögországi Boiótiában, a mükénéi civilizáció idejében virágzó Gla városában.
Vágólapra másolva!

A görög kulturális minisztérium keddi bejelentése szerint Gla hajdani akropolisza hétszer akkora volt, mint maga Mükéné.
A Kr.e. 13. századi település akropolisza egy természetes hegytetőn emelkedett. Miután megerősítették, a lábainál elterülő termékeny síkságot művelő lakosság védvára lett.

Gla városából származó ókori kapu a mükénéi erődhöz. Forrás:https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Greece/Gla-the-island-that-is-no-more-154113

A terület a mükénéi civilizáció csatorna- és öntözőrendszerével összefüggő árvízvédelmi központként is szolgált, a rendszert a hajdani Kopaiszi-tó látta el vízzel. A tó vizét a csatornák a tengerbe vezették, ezzel gátolták meg, hogy elöntse a termékeny földeket.

A mükénéni civilizáció két legnagyobb városának Mükénének és Tirünsznek régészeti helyszíne. E két város uralta a keleti Mediterrán világot Kr.e. 15-12. századig és jelentős szerepük volt a klasszikus görög kultúra fejlődésében. Forrás: https://whc.unesco.org/en/list/941/

A fellegvár 202 ezer négyzetméteres területét vastag kőfal vette körül három kilométer hosszan, mely máig fennmaradt. A kulturális minisztérium közleménye szerint a két éve tartó ásatások legújabb szakaszában hat szimmetrikus kőtömböt tártak fel, melyeket az építkezéskor használtak.

Mükénéi korsó. Forrás: https://www.ancient.eu/article/455/mycenaean-pottery/

Számos tárolóedény, korsók és amforák, serlegek és konyhai eszközök, díszítőfreskók és kis szobrok is előkerültek, melyek a mükénéi hódítás korának művészi hagyományait képviselik.

A Gla akropoliszát tűzész pusztította el valamivel Kr.e. 1200 előtt,

ezután lakatlan maradt.
A hegyet körülvevő síkság lenyűgözően kialakított öntöző- és csatornarendszerét is sorsára hagyták, a tó újra elöntötte a földeket.
(Forrás: MTI)