Ha nem hitt eddig a boszorkányokban, akkor mostantól majd fog

Creswell Crags
A vésetek több száz évesek lehetnek
Vágólapra másolva!
Titokzatos boszorkánynyomokra bukkantak a kutatók, amelyeket évszázadokkal ezelőtt véshettek egy barlang falaiba és mennyezetébe elődeink, hogy ezzel tartsák távol a gonoszt és az ártó szellemeket. Most a háromdimenziós technológia és az animáció segítségével bárki beléphet a titokzatos helyre. Persze csak virtuálisan.
Vágólapra másolva!

Az ajtók, ablakok mentén is gyakoriak ezek jelek

A misztikus „boszorkányjeleket" egy zárt mészkő-szurdokban fedezték fel még az év elején. A helyszíne Creswell Crags, amely korábban feltárt barlangjai az utolsó jégkorszak legjelentősebb angliai lelőhelyeit jelentik. A kövekbe vésett örökség barlangművészete körülbelül tízezer évvel idősebb, mint a piramisok.

Creswell Crags - A barlangok régészeti kutatása során kő, csonteszközök kerültek elő Forrás: Wikimedia Commons

– mondta a Creswell Crags Múzeum és Örökségközpont képviselője a LiveScience tudományos online portálnak.

Februárban a barlangászok olyan jelek után kutattak a barlang falain, amelyeket korábban eddig még nem vettek észre vagy amelyeket a modern falfirkák elrejtettek.

A további vizsgálatok több száz titokzatos nyomra mutattak.

A szakemberek egyértelműen megállapították, hogy a középkori Angliában igen gyakoriak voltak ezek a kőbe vésett jelek, amiket általában az ajtók, ablakok és a tűzhely környékére helyeztek el a korabeliek, hogy ezzel el tudják kerülni a gonosz szellemeket.

Sokféle és különleges vésetekre bukkantak

Bár a legtöbb boszorkányokra utaló nyomot viselő kamara el van zárva a nyilvánosság elől, ám a szakemberek szerették volna mégis valamilyen módon hozzáférhetővé tenni. Ezért az örökségvédelmi helyszín tisztviselői az angliai dél-yorkshire-i Sheffield Hallam Egyetem kutatóival együttműködésben átvizsgálták a jeleket, és egy virtuális túrát készítettek a figyelemre méltó látványosságról.

A Creswell Crag-ben talált boszorkányjelek Forrás: Creswell Crags Museum and Heritage Centre

A boszorkányok elleni vésetek apotropaikus jelekként is ismertek, amelyek jelentése óvó, rontás ellen védő, bajelhárító.

Az ősi „apotrepein" görög szóból származik, amely azt jelenti, hogy „elbocsátani, visszautasítani".

– magyarázták a kutatók. – Találtunk benne számos utalást Szűz Máriára a PM (Pace Maria) jelzéssel és egy „V" metszettel (Virgin of Virgins).

Néhány véset dobozokra, labirintusokra és átlós vonalakra emlékeztető mintázatokat rajzol ki, amiről a kutatók úgy gondolják, hogy azok a gonosz és ártó szellemek csapdájára szolgáló eszközöket képviselték.

Létrehoztak egy virtuális barlangot

Nem rajzolták össze azonban a barlang falának teljes felületét. Ráadásul amikor a régészek a 19. században megtalálták és feltárták a barlangot, kibővítették annak kamráit. Könnyen lehet, hogy a munkálatok közben megsemmisítettek néhány jellel ellátott felületet.

Az itt fennmaradó vésetek százai alkotják még így is a boszorkányjelek legszélesebb körű gyűjteményét az Egyesült Királyságban.

Az egyetemi kutatók most a véseteket egy LIDAR nevű (a fény detektálására és a távolság meghatározására alkalmas) technológiával szkennelték, amely különleges térképeket készített.

Egy-egy felületet lézersugárral céloztak meg, majd a visszavert fényt megmérték. A fotogrammetria térképezte a felületeket három dimenzióban, amivel a szakemberek létrehoztak egy virtuális barlangot, amely elérhetővé tette a misztikus jeleket a nyilvánosság és a tudósok számára. A csapat a közelmúltban animált előnézetet is készített a virtuális túráról, és a felvételeket már mi is megnézhetjük a Vimeo videómegosztó portálon.

A barlangok egyfajta átjáróként szolgáltak

A kutatók úgy gondolják, hogy a mészkőbarlang természetes módon, a vízerózió következtében keletkezett több ezer évvel ezelőtt. Maga a szikla a becslések szerint mintegy 260 millió éves lehetett.

Így nézhetett ki a környék a jégkorszak környékén, amikor a barlang keletkezett Forrás: Creswell Crags Museum and Heritage Centre

– mondta a Creswell Heritage Trust képviselője a LiveScience-nek. – Találtunk emellett például a különböző állati, például a hiénák és a lovak csontjait, valamint a korai emberek által használt kőszerszámok. Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy ott a középső- illetve felső paleolitikum óta lakhattak.

Emellett a régészek 13 ezer éves faragott figurák, szarvasok, madarak, bölény és egy ló ábrázolására is bukkantak a barlangban.

A legfontosabb lelet a "színes művészet" legkorábbi példája Nagy-Britanniában: egy csontba karcolt és okkerrel festett ló alakja, amely több mint 12 ezer éves.

A több száz vésettel az ártó szellemeket próbálták távol tartani. Ezért kaptak helyet "dobozok" is Forrás: Creswell Crags Museum and Heritage Centre

A boszorkányok jeleit valamikor a 16. és a 19. század között vésték a barlang falába és annak mennyezetére,

amiket nagy valószínűség szerint az itt élők készíthettek, majd a történelem során a már meglévő jelöléseket egészítették ki a következő generációk. Az azonban egyelőre nem világos, hogy miért festettek egymásra annyi réteget.

– mondta Duncan Wilson, a Historic England vezérigazgatója. – Akkoriban az emberek úgy tekinthettek a barlangokra, mint a gonosz szellemek egyfajta átjárójára, amelyek ezek segítségével kísérelték meg elérni a felszínt a földalatti pokolból.

A vésetek több száz évesek lehetnek Forrás: Creswell Crags Museum and Heritage Centre

Hozzátette, hogy az angol vidék még kétszáz ezelőtt is egészen másként festett, ahol a halál és a betegség mindennapi társak voltak. Akkoriban a gonosz erők jelenléte könnyen elképzelhető volt az emberek számára, amelyek hitük szerint leginkább a sötétben érezték jól magukat.