Több tízezer tigrispiton bujkál egy floridai mocsárban

Burmese python (Python bivittatus), albino Predator ALONE Tongue OVERVIEW Cut out Albinism Burmese python (Python molurus bivittatus) PYTHON Mutation Vulnerable (IUCN) VU Abnormality CITES Appendix 2 PET White background Nobody Predation Relation between
Szalagos tigrispiton
Vágólapra másolva!
Már több mint 3600 szalagos tigrispitont fogtak be a floridai Everglades Nemzeti Parkban, ahol több tízezer példány élhet a kártékony invazív fajból.
Vágólapra másolva!

Az örömtelinek mondott hírt maga Florida állam kormányzója, Ron DeSantis jelentette be abból az alkalomból, hogy a pitonvadászattal foglalkozó szervezetek közül a Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) begyűjtötte az 1000. óriáskígyót, köztük a legnagyobbat, amelyet valaha is befogtak a Big Cypress Nemzeti Rezervátumban. A szeptember 22-én elkapott felnőtt nőstény 5,58 méter hosszú volt, és 45 kilót nyomott.

Szakemberek szerint minden egyes nőstény piton kiiktatása a mocsárból költőperiódusonként 30-60-nal kevesebb óriáskígyó megszületését jelenti. A Dél-floridai Vízgazdálkodási Központ (SFWMD) saját pitonvadász csapata további 2600 óriáskígyót fogott be eddig az Everglades vidékén. Foglalkozik a pitonproblémával a Nemzeti Park Szolgálat (NPS) is.

A pitonvadászat különösön az utóbbi hónapokban kapott nagy lendületet, 800 hüllőt az utóbbi három hónapban kaptak el.

Szalagos tigrispiton Forrás: Biosphoto/Matthijs Kuijpers / Biosphoto/Matthijs Kuijpers

A helyi hatóságok 2017 elején kezdték meg befogni a szökött vagy szabadon engedett példányokból elszaporodott óriáskígyókat, amelyek szakértők szerint kiirtották az Evergladesben őshonos emlősök, köztük a nyulak, rókák és vörös hiúzok 99 százalékát, megfosztva hagyományos táplálékuktól olyan őshonos ragadozókat, mint a párducok vagy az aligátorok.

Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) több tízezerre becsüli a Dél-Floridában elszaporodott szalagos tigrispitonok számát.

(MTI/AP)