Mondunk még egy plusz indokot, hogy miért kezdjen el futni

testmozgás, sport, futás
A heti három-öt edzés biztosítja a szellemi frisességet
Vágólapra másolva!
Még a legkisebb mennyiségű futás is jelentősen csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, egy új, átfogó tanulmány szerint. A kutatók szerint ha többen szánnák rá magukat az ilyen jellegű testmozgásra, akkor az jelentős javulást hozhatna a teljes népesség egészségi mutatójában, illetve a várható, hosszabb élettartamban.
Vágólapra másolva!

Átfogó kutatást végeztek a futás, kocogás tekintetében

Az nem újdonság, hogy a testmozgás jót tesz a testünknek és a lelkünknek. A futással kapcsolatos részleteket azonban eddig homály fedte. Az egészségre gyakorolt előnyei nem egészen egyértelműek, de az a korábbi kutatások szerint az bizonyos, hogy megvéd minket például a szív- és érrendszeri betegségektől.

A futás bármekkora mennyiségben hasznos az egészségünkre Forrás: pxhere.com

Nagy kérdés azonban, hogy mennyit kell futnunk és milyen ütemben, hogy megtapasztaljuk a lehetséges előnyöket. A kutatók a releváns válaszok érdekében szisztematikusan felülvizsgálták az összes, eddig megjelent vonatkozó tanulmányt, konferencia-előadást, doktori értekezését és disszertációt.

A csapat arra törekedett, hogy egy átfogó kutatást végezzen a futás és a kocogás, valamint a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák összefüggéseiről.

Végül tizennégy tanulmány alapján készítettek el egy adatbázist, amibe több 232 ezer önkéntest vontak be, akiknek életét 5-35 éven át követték így nyomon.

Az adatok összegyűjtése után világossá vált, hogy bármilyen mennyiségű futás – mindkét nem esetében– 27 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett, mint ennek a hanyagolása. Ez a szív- és érrendszeri betegségek esetében 30 százalékkal, a rákos megbetegedéseknél 23 százalékkal alacsonyabb rizikót takart.

A rendszeresen futók egészségtudatosabbak

A csapat további kutatása azt is elmagyarázta, hogy még az „alkalmi" futás (például a heti egyszeri) is jelentős egészségügyi előnyökkel és hosszabb élettartammal jár. Ez összességében arra utal, hogy a futás óriási lehetőséget rejt azok számára, akiknél eddig az időhiány jelentette a testmozgás legfőbb akadályát.

Már néhány edzés biztosítja a szellemi frisességet Forrás: pexels.com

A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy nincs ok-okozati összefüggés a futás és a halálozási ráta között. Szerintük a rendszeresen futók általában egészségtudatosabbak, ami miatt kevésbé valószínű náluk a korai halálozás.

Emellett az ilyen testmozgást végzők gyakran öntudatosabbak és jobban vigyáznak az egészségükre is. A csapat szerint tehát még „egy kis futás is jobb, mint ha egyáltalán nem futunk".

– fejezte be a tanulmány a következtetéseit.

A kutatók eredményeiket a British Journal of Sports Medicine tudományos folyóiratban publikálták.