A barlangban talált denevérfiú különös története

denevérfiú
A denevérfiú a Weekly World News 1992-es címlapján
Vágólapra másolva!
Az emberek fantáziáját régóta izgatják a különböző misztikus lények. Külön kategóriát képviselnek a szüleiktől elszakított, rejtélyes, sokszor állatok által felnevelt embergyerekek. Ezek az írók képzeletét is megihlették, gondoljunk csak a farkasok által felnevelt Mauglira vagy a majmok között felnőtt Tarzan történetére. A történetek kis részének akad némi valóságalapja, de a zömük kitaláció. Éppen ezért keltett nagy visszhangot 1992-ben egy látványos újságcímlap, amelyen egy denevér- vagy vámpírszerű fiú képe szerepelt, akit állítólag egy amerikai barlangban találtak.
Vágólapra másolva!

A sztorit az amúgy nem a megbízhatóságáról híres The Weekly World News (WWN) 1992. június 23-án megjelent száma hozta le. Az online formában még ma is létező folyóirat a különféle ufótörténeteiről, rejtélyes lényekről szóló beszámolóiról volt híres-hírhedt, ezért a „felfedezést" már akkor is meglehetős szkepticizmussal fogadta a tudóstársadalom. De miről is szólt a cikk?

Denevérfiú a címlapon

A címlapon hatalmas betűkkel az állt: „DENVÉRGYEREKET TALÁLTAK EGY BARLANGBAN!". Mellette egy valóban felkavaró kép állt egy nagy szájú, hatalmas szemű, hegyes fülű és fogú gyerekről, aki ijesztően a kamerába vicsorog.

A denevérfiú a Weekly World News 1992-es címlapján Forrás: Weekly World News

Noha a denevérfiú a cikk szerint 10 éves lehetett, a fénykép sokkal fiatalabbnak – talán 5-6 évesnek - mutatta őt, gyerekes szemöldökkel és csecsemős, kopasz fejjel. Úgy tűnt, mintha egy tudományos fénykép lett volna, amit akkor vettek fel, amikor a denevérfiú a kamera látószögén kívül álló kutatóval próbált kapcsolatot teremteni.

Jórészt ennek a képnek köszönhetően a denevérfiú (Bat Boy) azonnali hírességgé vált az ilyen obskúrus dolgokra fogékony szubkultúrában, és az őt bemutató lapszám a WWN második legnagyobb példányszámban elkelt kiadványa lett. A denevérfiú még napjainkban is fel-felbukkan, és története a legfurcsább helyeken folytatódik.

Mi is volt az eredeti történet?

Az eredeti sztorit Dick Kulpa, a WWN kiadója és rajzolója jegyezte. A történet szerint a denevérfiút dr. Ron Dillon kutató fedezte fel a Pendleton megyei Hell Hole barlangban (ami – jelen ismereteink szerint – egy kitalált hely).

Vámpír denevér (Desmodus rotundus) Forrás: ARTHUR L./HorizonFeatures/Leemage

Dillon úgy határozta meg, hogy a fiú egy nagyjából 10 éves ember-denevér hibrid. Sőt, végül megnevezik a fiú emberi anyját (Susan Boy), az apáról meg azt állítja, hogy egy denevérszerű kreatúra lehetett.

Az üggyel részletesen foglalkozó újságíró, Witney Seibold évekig követte a denevérfiú történetét, és a WWN kivételével sehol másutt nem találkozott vele. Ironikusan megjegyzi, hogy talán egyfajta média-összeesküvést szőttek arra, hogy titokban tartsák ezt az izgalmas történetet.

Azért a WWN-ben sokszor jelentek meg a fiúval kapcsolatos hírek. A fiúról kiderült, hogy 1982-ben született, és természetesen az is, hogy denevér-DNS keveredik benne az emberi DNS-sel. A hírek szerint rendkívül intelligens, és számos különös sztori kapcsolódik a nevéhez. Egyesek még Jennifer Lopezzel is hírbe hozták.

A denevérfiúról megjelent könyv címlapja Forrás: Origo

A hírnévre áhítozó Bat Boy zenei karrierbe is kezdett (bár többen visszaéltek a nevével), és könyv is jelent meg róla (Going Mutant: The Bat Boy Exposed!).

Ezek után különösen furcsa, miként lehetséges, hogy a mai napig senki nem találkozott vele hús-vér valójában, csak a pletykákban tűnik fel időnként. A denevérfiú is hasonlít az olyan halott hírességekre – pl. Elvis Presley-re -, akiknek feltűnéséről időről időre megjelennek történetek, de ezek valóságtartalmát senki sem tudja megerősíteni.