Viszket? Nem fogja elhinni, hogy mi állhat a hátterében

viszketés
Igen kellemetlen tud lenni az állandó viszketés érzete
Vágólapra másolva!
Idegesítő, zavaró és igen kellemetlen. Gyakran tesszük fel a kérdés magunknak ilyenkor: miért is viszketünk? Ennek azonban számtalan változatos oka lehet. A kutatók szerint azonban egyre inkább világosabbá válik, hogy a krónikus viszketésnek mély pszichológiai jelentése van, amit a vakarózással nem tudunk enyhíteni.
Vágólapra másolva!

Komoly hatással van az életminőségünkre

Az ekcéma és a pikkelysömör igen kellemetlen bőrbetegség, és a kutatók már korábban is rámutattak arra, hogy szoros összefüggésben állhat a mentális állapotunkkal. A szakemberek szerint azonban csak most kezdjük el igazán megérteni, hogy a bőrbetegségek, valamint a mentális egészségügyi problémák és az életminőség komolyabban összefonódnak egymással, mint azt korábban gondoltuk volna.

A pikkelysömör a test különböző pontjain vöröses foltokban megjelenő, hámló és viszkető bőrbetegség Forrás: Dreamstime

– mondta Florence J. Dalgard,a svédországi Lund Egyetem dermatológusa. – Egyelőre azonban nincs keresztmetszeti vizsgálatunk a krónikus bőrbetegségekkel kapcsolatban.

A hiányosság kitöltése érdekében Dalgard és csapata 13 európai országban (ideértve az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Németországot, Oroszországot) elemezte több mint 3500 különböző bőrbetegségben szenvedő betegektől gyűjtött adatokat.

Az önkéntesek részt vettek fizikai vizsgálatokon, de kitöltöttek egy-egy kérdőívet is,

amely kérdéseket tett fel többek közt a társadalmi-gazdasági háttérről és viszketéssel kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a depresszió, szorongás és öngyilkosság gondolatokról. A kontrollcsoportot több mint 1300-an képviselték.

Magasabb volt az öngyilkosság gondolata is

Amikor a kutatócsoport elemezte a válaszokat, számos összefüggést találtak a bőrbetegségek, a viszketés, a hangulati rendellenességek és az életminőség romlása között. A viszketéssel járó bőrbetegségben szenvedő betegek 14,1 százalékánál jelentkezett depresszió, és ez a szám 5,7 százalékra csökkent azoknál, akik nem viszkettek.

Igen kellemetlen tud lenni az állandó viszketés érzete Forrás: Getty Images

A szorongás is hasonló mintázatot mutatott: a bőrbetegséggel és viszketéssel járó betegek 21,4 százalékánál, viszketés nélküli betegek 12,3 százalékánál jelentkezett.

Az öngyilkossági gondolatok gyakorisága magasabb volt viszkető betegeknél

(15,7 százalék), mint azoknál, akik viszketés nélküli bőrbetegségben szenvedtek (9,1 százalék). A viszkető betegek többször számoltak be negatív élettapasztalatokról, mint a viszketés nélküliek; és a viszkető pácienseknek valószínűleg nagyobb anyagi problémák is voltak.

– magyarázták a kutatók. – A bőrgyulladás az agy szerotonin hálózatát indukálja, ami depresszióhoz és szorongáshoz, hangulatváltozáshoz vezet.

A Journal of Investigative Dermatology tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői ezért hangsúlyozták: sokkal valószínűbb, hogy a bőrbetegségek okozzák a viszketést, amely később mentális egészségre gyakorolt ​​hatásokhoz vezet.