Tömeges halpusztulást okoztak a népszerű rovarirtók

klímaváltozás, illusztráció
Dead fish is seen in the soil of a dried-up reservoir during a severe drought in Luliang county, Qujing city, southwest Chinas Yunnan province, 29 March 2010. Meteorologists have attributed the once-in-a-century drought parching southwest China to climate change. The drought has left more than 18 million residents and 11.7 million head of livestock suffering drinking-water shortages over a region encompassing the southwestern provinces of Yunnan, Guizhou, Sichuan, the Guangxi Zhuang Autonomous Region and the municipality of Chongqing, data from the Ministry of Civil Affairs showed. The direct reason for the drought is light rain and high temperatures, said Ren Fuming, a leading expert at Chinas National Climate Center. His opinion was echoed by Zhang Peiqun, also a meteorologist with the center. Zhang said the rainfall in worst-hit Yunnan since September last year is the lowest in about 50 years while the average temperature since the beginning of winter is the highest. He said the reasons underlying it were the complicated ocean currents and anomalous atmospheric circulation.
Vágólapra másolva!
Meggyőző bizonyítékokat talált egy japán kutatócsoport, hogy a rizsültetvényeken használt neonikotinoidos rovarirtók miatt pusztulhatott el két halászat halállománya.
Vágólapra másolva!

A kutatók a Science tudományos lap aktuális számában közölt tanulmányukban leírták a két halgazdaságban húsz év alatt mért vízminőségi adatokat és mindazt, amit ezek alapján megállapítottak.

A Rutgers Egyetem kutatója, Olaf Jensen ugyanebben a lapszámban fűzött kommentárt a tanulmányhoz, melyben megjegyezte, hogy egyszerű vizsgálni a vegyszerek növényekre, állatokra gyakorolt közvetlen hatását, sokkal bonyolultabb azonban a közvetett hatások kimutatása.

A kutatók most abból indultak ki, hogy a japán Sindzsi-tavi halpusztulás valószínűleg a rovarirtók használatának számlájára írható.

A tó két halászatának dolgozói még 1993-ban vették észre, hogy az állományok hirtelen drámaian megfogyatkoztak. Nem tudták az okát, de sokan gyanakodtak, hogy a közeli ültetvények új módszere, a neonikotinoidos rovarirtók használata állhat a pusztulás hátterében.

A kutatócsoport összegyűjtötte más intézetek adatait, melyek a két halgazdaság állománypusztulását megelőző és az azt követő tíz-tíz év vízminőségét mutatták be. Az eredmények azt mutatták, hogy a neonikotinoidok környékbeli bevetése utáni első évben a tó állati planktonjainak, vagyis zooplanktonjainak mennyisége zuhanásnak indult. Ezt követte a belőlük táplálkozó halállomány gyors fogyatkozása.

A kutatók megállapították, hogy a zooplankton tömege mintegy 83 százalékkal csökkent. Egy évvel később a bűzöslazacfélék állománya már csak 22 tonna volt, ami drámai zuhanás a korábbi évek 240 tonnás átlagához képest.

Hozzáfűzték, hogy a halpusztulás más lehetséges okait - a tápanyaghiányt vagy az oxigén- és sókoncentráció változásait - is megvizsgálták, ám nem találtak semmilyen bizonyítékot, ami alátámasztotta volna, hogy másvalami tizedeli a halak táplálékát. Következtetésük szerint meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a neonikotinoidok bevezetése a közeli ültetvényeken a tó halállományának pusztulásához vezetett.

(Phys.org\MTI)