Pompeii életének utolsó éveiről mesél egy most megfejtett szöveg

Pompeii
A négy éven át tartó éhínség idején kenyeret adott a szegényeknek
Vágólapra másolva!
Évtizedekkel azelőtt, mielőtt Pompeii városát maga alá temette volna a Vezúv óriási vulkánkitörése, a városlakók élete tele volt mulatozásokkal és mindennapi viszályokkal. Legalábbis erről mesél egy felirat, amelyet a kutatók még 2017-ben találtak az egyik sír falán a település területén, de csak most sikerült megfejteni azt. A megoldásról a Journal of Roman Archaeology tudományos folyóirat számolt be.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ünnepséget és gladiátor műsort tartottak

A most megfejtett felirat egy olyan mulatságról fedi fel a leplet, amelyet egy olyan, gazdag férfinak szerveztek, aki hamarosan belép a felnőtt korba. Ennek apropóján a városban óriási összejövetelt tartottak, amelyen nem kevesebb, mint 6 870 vendég vett részt és 416 gladiátor harcolt napokon át a dicsőségért.

A felirat azonban beszámol a nehezebb időkről is, ideértve egy négy éven tartó éhínséget és egy másik, nyilvános zavargással záruló gladiátor műsort.

A szöveget Massimo Osanna, a Pompeii Régészeti Park főigazgatója fejtette meg a közelmúltban, aki szerint ezek az új információk segíthetnek például annak a meghatározásában is, hogy körülbelül hány ember lakhatott akkoriban Pompeii városában.

A Vezúv kitörése előtti időkről mesél a felirat Forrás: ©2014 Constantin Film International GmbH and Impact Pictures (Pompeii) Inc. All rights reserved./Courtesy Of Sony Pictures Entert

A most megfejtett felirat szerint a már említett ünnepségen összesen 6 840 ember vett részt és az abban említett gazdag férfi már elég idős volt a „toga virilis" viseléséhez, tehát épp akkor léphetett át a felnőttkor küszöbén.

Ennek tiszteletére gyakran tartottak akkoriban hatalmas ünnepséget és gladiátor harcokat.

Úgy tűnik, a díszlakomát összesen 456 darab, hatalmas méretű, háromüléses kanapén szervírozták, amelyeken akár tizenöt személy is el tudott feküdni.

– magyarázta Massimo Osanna. – A felirat alapján arra következtethetünk, hogy a város népessége akkoriban körülbelül harmincezer embert tehetett ki.

Segített a szegényeknek az éhínség idején

A szöveg arról is tanúskodik, hogy a gladiátorok küzdelme „olyan grandiózus és nagyszerű volt, amely méltó párja a legnemesebb római harcoknak". Egy ilyen méretű „show" több napig is eltartott, akár egy hétig is.

A négy éven át tartó éhínség idején kenyeret adott a szegényeknek Forrás: Owen Jarus

– mondta Massimo Osanna. – Azt is elmeséli, hogy mindössze húsz évvel a Vezúv kitörése előtt zavargás tört ki egy gladiátor küzdelem során; az eseményről az ókori római történész, Tacitus is írt az „Annals" című könyvében.

A szöveg szerint a lázadás büntetéseként Neró császár „elrendelte, hogy a római hatóságok telepítsék át a városból a kétszáz mérföldön túlra az összes gladiátoriskolát", hogy ne zavarják a település nyugalmát. Ám a felirat tanúsága alapján

az említett gazdag férfi meggyőzte a császárt, hogy engedje meg a száműzött állampolgároknak a településre való visszatérést

. A sírját az évszázadok során többször elpusztították és kifosztották, amely a kutatók szerint nagy valószínűséggel a nagy gazdagsággal és hatalommal bíró Gnaeus Alleius Nigidius Maius végső nyughelyét rejtheti, aki körülbelül 59 évesen hunyt el.