Eltévedt madár szedte le az atombiztos világvége-repülőgépet

2019.10.18. 12:27

Az amerikai haditengerészet „világvége-repülőgépét", a Boeing E-6B Mercury-t egy hajtóműbe repülő madár kényszerítette földre. A baleset során szerencsére senki sem sérült meg, az anyagi kár viszont jelentős.

Az eset még október másodikán történt, a pilóták az úgynevezett „touch and go" manőver kivitelezésén dolgoztak az egyik marylandi bázisnál; ennek lényege, hogy a gép a leszállás után nem áll meg, hanem a gurulásból ismét levegőbe emelkedik. A hajtómű tönkrement a kár a 2 millió dollárt is elérte – írta a Military.com weboldal.

Személyi sérülés szerencsére nem történt és azóta a károkat is kijavították. Egyelőre nem tudni, milyen madárfaj képviselője okozta az incidenst.  

Az E-6B Mercury tulajdonképpen egy Boeing 707-es vázra épített repülő. Elképesztően ellenállóra tervezték, ha egy atombomba robban a gép alatt, az elektromágneses hullámok nem okoznak kárt a rendszereiben, ezért is nevezik sokan "világvége-repülőnek". Elsősorban kommunikációs célokra használják.

A madarak okozta légi balesetek nem számítanak ritkának. Egy statisztika szerint évente nagyjából 5300 repülőgép esik „áldozatául" a vadvilágnak.