Rutinműtétre készült a nő, döbbenetes, mit találtak a szemében

kontaktlencse
A 17 összetapadt kontaktlencse
Vágólapra másolva!
Egy 67 éves nő rutin szürkehályogműtétre jelentkezett egy brit kórházban. A műtét előtt szemszárazságra panaszkodott, de betudta idős korának a kellemetlen érzést. A műtét kezdetekor azonban meghökkentő dolgot fedeztek fel az orvosok a szemében. A különös esetről a BMJ orvosi folyóiratban számoltak be a sebészek.
Vágólapra másolva!

Rupal Morjaria szemész, a cikk szerzője elmondta, hogy a beteg nem panaszkodott különösebb látásproblémára a műtét előtt, csak a szemszárazságát említette meg. Amikor azonban elkezdték a szem műtéthez való érzéstelenítését, különös, kékes csomót vettek észre a páciens jobb szemhéja alatt.

Alaposabban megvizsgálva kiderült, hogy a csomót 17 összetapadt kontaktlencse alkotja.

Miután a sebészek eltávolították a masszát, az alaposabb mikroszkópos vizsgálattal még 10 kontaktlencse-maradványt fedeztek fel.

A 17 összetapadt kontaktlencse Forrás: BMJ

„Valamennyien megdöbbentünk" – mondta Morjaria. „Még sosem láttunk hasonló esetet."

Egy másik szemész elmondta, hogy olyannal már találkozott, hogy egy lencse beragadt a páciens szemébe, de olyannal még soha, hogy 27.

A nő 35 év óta viselt havonta eldobható kontaktlencsét, de az nem világos, mióta gyűlt össze ennyi lencse a szemében. A sebészeknek elmondta, hogy néha előfordult, hogy nem találta a kontaktlencsét, amikor megpróbálta kivenni a szeméből.

A beteg arra gondolt, hogy egyszerűen leejtette valahová, magyarázta Morjaria, de valójában összetapadt a szemében lassanként felhalmozódott többi lencsével. Morjaria nem tudta megmondani, hogy a páciens járt-e ellenőrzésre valamilyen látszerészhez, mielőtt a lencsecsomót felfedezték volna, de úgy véli, nem kereshette fel sűrűn a szakrendelést.

Végül a kontaktlencsék eltávolítása után elhalasztották a műtétet a fokozott kockázatra való tekintettel. Amikor a paciens két hét múlva újra eljött, elmondta, hogy sokkal jobban érzi magát, és ekkor a korábban tervezett operációt is elvégezték.