Mutatunk egy pofonegyszerű receptet a szívroham megelőzéséhez

kutya
A tesztek is bizonyították képességeiket
Vágólapra másolva!
Két nemrégiben közzétett tanulmány szoros összefüggést talált a kutyatartás és az alacsonyabb halálozási mutatók között. Mindkét kutatás szerint ugyanis az ebtartás kifejezetten véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A szakemberek megállapították, hogy a kutyatartóknál nem kevesebb, mint 24 százalékkal csökkent valamennyi mortalitási mutató, és 65 százalékkal redukálódott a halálozás kockázata egy esetleges szívroham vagy stroke után.
Vágólapra másolva!

Stroke esetén is hathatósan bizonyított

Már több tanulmány kimutatta, hogy a kutyatartás többek között kitűnően enyhíti a társadalmi elszigeteltség tüneteit. A magányos emberek általában otthon ülnek a négy fal között és igen keveset mozognak, míg a kis házikedvencek arra kényszerítik őket, hogy naponta legalább egyszer kimozduljanak egy séta kedvéért.

A kutyák és a velük járó mozgás ráadásul csökkenti a vérnyomás, ami magyarázhatja a jobb szív- és érrendszeri eredményeket.

Az első tanulmányban a kutatók a svéd nemzeti betegnyilvántartás adatai alapján hasonlították össze a gazdik és a nem kutyatulajdonosok szívrohamának vagy stroke-jának következményeit.

A legújabb tesztek is bizonyították a kutyatartás előnyeit Forrás: pexels.com

A vizsgálatban olyan, 40 és 85 év közöttiek vettek részt, akik 2001 és 2012 között kaptak szívrohamot vagy stroke-ot.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egyedülálló gazdiknak 33 százalékkal, a családban élő kutyásoknak 15 százalékkal több esélyük volt a felépülésre az infarktus után.

Ugyanez a stroke esetében 27 és 12 százalékot jelentett. A kutatók eredményeiket a Circulation: Cardiovascular Quality and Outuits tudományos folyóiratban publikálták.

Enyhíti a társadalmi elszigeteltséget

Svéd kutatók szerint az alacsonyabb halálozási kockázat a megnövekedett fizikai aktivitással, az alacsonyabb szintű depresszióval és a magány érzésének mérsékelésével magyarázható.

– mondta Tove Fall, D. V. M., a svéd Uppsala Egyetem professzora. – Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kutyatartók kevesebb társadalmi elszigeteltséget tapasztalnak és többször lépnek interakcióba más emberekkel.

A séta és a mozgás az egyik kulcsfontosságú tényező Forrás: pexels.com

Hozzátette: a kutyatartás emellett jó motivációt jelent a testmozgáshoz, amely fontos tényező a rehabilitációban és a mentális egészségben.

A kutatók a jövőben ezt az összefüggést szeretnék még inkább feltárni az ok-okozati kapcsolat jobb megértése érdekében.

Úgy gondolják, hogy stabil lábakon álló bizonyítékok alapján a jövőben akár az orvosok is felírhatnák receptre a kutyatartást.

A kutyatartás a hosszú élet titka

A másik tanulmány során a kutatók egy úgynevezett meta-elemzést végeztek, amelyben 3,8 millió ember adatait vizsgálták.

Az eredmények tükrében világossá vált, hogy a kutyatulajdonosoknál 24 százalékkal csökkent az összes kockázati tényező tükrében a halálozás aránya, míg a szívroham esetében ez a szám 64 százalékos, szív- és érrendszeri betegségek esetén 31 százalékos.

Nem elhanyagolható a kutyák feltétlen szeretete sem Forrás: pexels.com

– magyarázta Caroline Kramer Ph.D., a Torontói Egyetem orvosi professzora. – Az elemzéseink eredményei nagyon pozitívak.

A kutatók következő lépése egy intervenciós tanulmány, amely vizsgálja majd a kutyatartást érintő kardiovaszkuláris következményeket, valamint az ehhez kapcsolódó társadalmi és pszichológiai előnyöket.