Zombiszarvasoktól retteg Amerika

zombiszarvas
Egy, a betegség tüneteit mutató példány
Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki Nevada államban, mert egyre több „zombiszarvas" jelenik meg a határ közelében.
Vágólapra másolva!

A krónikus sorvadásos betegség több tünetet is okoz a beteg állatoknál. Ezek közé tartozik például a drasztikus súlycsökkenés, a koordinációs zavar, a nyáladzás, a szédülés, a bamba, üres arckifejezés, valamint az, hogy az embertől egyébként irtózó vadak hirtelen szelíddé válnak. A kór nevéből következik, hogy azt a szarvasfélék kaphatják el.

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint a betegség 1967-ben ütötte fel fejét Colorado államban, és azóta további 24 államban mutatták ki a beteg patások jelenlétét.
Miután Utah államban egyre több állat hullott el a kór miatt, Nevada is készenlétbe helyezte magát. Amellett, hogy az elpusztult szarvasfélék tetemeit folyamatosan vizsgálják, ellenőrzik az Utahból átvándorló példányokat, valamint szigorítják a más államokban kilőtt állatok behozatalát is.

A krónikus sorvadásos betegséget nem vírusok, baktériumok, gombák, vagy más ismert kórokozók idézik elő, hanem hibás térszerkezetű fehérjék, úgynevezett prionok.

A legaggasztóbb, hogy nem csak ezek a problémás fehérjék hibásodnak meg, „magukkal rántanak" más, egészséges fehérjéket is, lassan, de biztosan tönkretéve az agyat. A legismertebb prionbetegség embereknél a szivacsos agyvelőgyulladás (közismert nevén kergemarha-kór).

Egy, a betegség tüneteit mutató példány Forrás: Wikimedia Commons

A krónikus sorvadásos betegség akár egy évig is tünetmentes maradhat, és mivel egyelőre a szakértők sem tudják, hogyan fertőzik egymást az állatok, a kór megfékezése különösen nehéznek ígérkezik.

– nyilatkozta az AP hírügynökségnek Peregrine Wolff állatorvos.

Jelenleg nem világos, hogy a szarvasféléket érintő betegség mekkora veszélyt jelent az emberre. A kutatók mindenesetre azt tanácsolják, senki se egyen a fertőzésben elhullott vadak húsából.