Aggódhatnak a városiak, ettől is kihullhat a hajuk

2019.10.09. 17:31

A levegőszennyezéstől kihullhat a hajunk – állapította meg egy tanulmány, ami azt vizsgálta, a szálló por és a gépjárművek üzemanyagából kiszabaduló szemcsék milyen hatással vannak a fejbőr sejtjeire.

A kutatók azt találták, hogy a leggyakoribb szennyezőanyagok négy olyan fehérje termelésében okoznak zavart, amik kulcsszerepet játszanak a haj növekedésében és megtartásában. Az is kiderült, hogy ha a levegőben szálló szemcsék mennyisége növekszik, a nem kívánt hatások felerősödnek – 

vagyis a városban élők nagyobb eséllyel lesznek kopaszok. 

A levegőszennyezéshez számos egészségkárosodás köthető: rákot, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőbetegséget okoz, és még depressziót, nemzőképtelenséget is előidézhet. A WHO statisztikái szerint évente 4,2 millió korai halál köthető a szennyezett levegőhöz.

Tükörben vizsgálja egy férfi, mennyire kopaszodikForrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

Így zajlott a kutatás

Az Európai Bőrgyógyászati és Venereológiai Akadémia idei kongresszusán a publikáció vezető szerzője, Hyuk Chul Kwok kijelentette, első ízben mutatták ki a levegőben sodródó szennyezőanyagok és a hajvesztés közötti kapcsolatot, ám további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az összefüggést megerősíthessék laboratóriumi körülményeken kívül is.

A kísérlet során emberi szőrtüszőket tettek ki különböző típusú és mértékű szennyezésnek: 10 mikrométernél kisebb átmérőjű pornak és apró, dízelből származó szennyezőanyag-szemcséknek. Mindeközben a szakértők egy különleges eljárással folyamatosan monitorozták a fehérjeszintben bekövetkező változásokat.

  • Az egyik fehérje, aminek a mennyisége csökkent, a béta-katenin. Ez többek között a haj növekedésében, a szőrtüszők képzésében és szabályozásában vesz részt.
  • A másik három érintett protein (CDK2, ciklin D1 és E) szintén a haj növekedéséért, illetve megtartásáért felel. Minél jelentősebb szennyezésnek voltak kitéve, szintjük annál alacsonyabb lett.

A tanulmány megállapításai szerint az érintettek neme és kora nem befolyásolja az eredményeket, a légszennyezés mindenkinek a hajkoronáját egyformán pusztítja.

Forrás: Eurekalert