Először fedezték fel plioszaurusz maradványait Ausztriában

plioszaurusz
Ophthalmosaurus és egy óriás Liopleurodon.
Vágólapra másolva!
Először fedezték fel plioszaurusz maradványait Ausztriában. Ez ennek a tengeri hüllőcsoportnak az első, Ausztria területén talált lelete és az első kréta kori plioszaurusz-maradvány a teljes alpesi térségen - közölték a Bécsi Természettudományi Múzeum (NMH) munkatársai a Cretaceous Research című szaklapban.
Vágólapra másolva!

Szenzációs plioszaurusz maradvány Ausztriában

Alexander Lukeneder paleontológus tudományos szenzációnak nevezte a felfedezést.
Az NMH paleontológiai kutatása keretében az Ebensee közelében lévő úgynevezett Langbath-zónában

fedeztek fel egy fogat egy olyan kőzetrétegben, mely 132 millió éve, az alsó kréta földtörténeti korban

rakódott le.
"Nem ismertem fel rögtön, mi volt az, és elcsomagoltam a leletet. Egy kollégám, Nyikolaj Zverkov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa azonosította, hogy ez egy plioszaurusz foga" - mondta el Lukeneder.

Egy az angliai Westburyben talált plioszaurusz alsó állkapcsa és a Bristol Egyetem tudósa, Dr. Judyth Sassoon. Forrás: https://phys.org/news/2012-05-ancient-sea-reptile-gammy-jaw.html

A plioszauruszok a Sauropterygia alrendbe tartozó uszonyos tengeri gyíkok. A tengerben élő hüllők rövid nyakkal és hosszúkás koponyával rendelkeztek. Legismertebb képviselőjük az akár tíz méteresre is megnövő Liopleurodon volt.

Ők voltak koruk legrettegettebb tengeri ragadozói

"A plioszauruszok ezen csoportjának szájában 60-100 hegyes, a krokodilokéra hasonló fog sorakozott, koponyájuk akár 2-3 méter hosszú is lehetett" - mondta Lukeneder, aki az állatok kinézetét a Jurassic Park filmsorozat moszaszauruszaihoz hasonlítja.

Ophthalmosaurus és egy óriás Liopleurodon. Forrás: https://www.bbcearth.com/walking-with-dinosaurs#_

A lelet egy másfél centiméteres, gyökér nélküli fog. Lukeneder becslése szerint az állat 5-6 méteres lehetett. "A plioszaurusz ammonitákkal táplálkozott, de

kora csúcsragadozójaként cápákra is vadászott"

- véli a kutató. A fogon ennek megfelelő kopási jelek láthatóak. Mikro-CT segítségével végzett vizsgálatokkal betekintettek a fog belsejébe is, ahol "ősi szuvasodás" nyomai láthatóak.

A plioszaurusz az óceánok csúcsragadozója volt. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-14061347

Az Alpok térségének eddigi egyetlen, plioszaurusztól származó lelete 160 millió évvel ezelőttről, a jura földtörténeti korból származott.

Azt a maradványt Észak-Olaszországban találták.

Egymás közt a kutatók Pliosaurier austriacusnak nevezték el az osztrák őshüllőt. A tudósok szerint a Thalassophonea csoport képviselője. Lukeneder meg van róla győződve, hogy a lelőhely tengeri üledékeiben plioszauruszok további maradványait fedezhetik fel. A fog 2020-tól az NHM kiállításán lesz látható.

(Forrás: MTI)