A világ legveszélyesebb helye, mégis megnyitják a turisták előtt

Vágólapra másolva!
A veszélyes sugárzás ellenére is megnyitják a csernobili négyes reaktor vezérlőtermét a turisták előtt – adta hírül a Gizmodo. A látogatóknak komoly védőfelszerelést, többek között sisakot és kesztyűket is viselniük kell az idegenvezető kíséretében zajló túra alatt.
Vágólapra másolva!

A Csernobil című sorozat hatalmas sikere nyomán megugrott a Pripjatyba és az erőmű környékére látogató kíváncsiskodók száma, a fokozódó érdeklődést pedig igyekeznek az utazási irodák is meglovagolni.

Nagyot lendített törekvéseiken, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban úgy döntött, hivatalosan is turisztikai célponttá nyilvánítja Csernobilt. A vállalkozó szellemű egyéneknek a program végeztével két radiológiai vizsgálaton is át kell esniük, hogy kiderüljön, milyen mértékű szennyezésnek lettek kitéve.

A csernobili erőmű és a közeli város, Pripjaty része a 30 kilométeres kiterjedésű tiltott zónának, sokan mégis látogatják a környéket. Néhány biztonságosabb részen kívül viszont számos létesítmény volt elzárva a civilek elől, ezek közé tartozott mostanáig a négyes reaktor vezérlőterme is, ahol a sugárzás szintje a normál érték negyvenezerszeresét is meghaladhatja. Éppen ezért a turisták csak öt percet tartózkodhatnak a helyiségben.

Forrás: Pinterest

Hivatalos statisztikák szerint idén eddig összesen 85 000-en látogattak a nukleáris katasztrófa sújtotta övezetbe.