Óriáspanda kutatóintézetet hoztak létre Szecsuán tartományban

óriáspanda
Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. A faj szigorúan védett
Vágólapra másolva!
Óriáspanda kutatóintézetet hoztak létre a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány központjában, Csengtuban.
Vágólapra másolva!

Legfőbb cél a fajfenntartás

Az intézet az óriáspandák tudományos kutatására összpontosít, és hosszú távú kapcsolatot illetve együttműködést alakít ki a vezető kutatóintézetekkel és nemzetközi szervezetekkel.

Az intézet adatbázist hoz létre az óriáspandákról, genetikai állományaikról és kutatja az óriáspandák élőhelye helyreállításának, fogságban és vadon tenyésztésének módozatait,

valamint betegségeik megelőzésének és gyógyításának lehetőségeit.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/giant-pandas-may-have-only-recently-switched-eating-mostly-bamboo

Az intézet a kínai egyetemekkel és más kutatóközpontokkal együtt otthon valamint külföldön is részt vesz az óriáspandák számára készülő nemzeti parkok tudományos tervezésében, valamint kutatja az állatok ökológiai és biodiverzitása védelmének lehetőségeit.

Mindössze 150 éve fedezték fel ezt a ritka fajt

Az új intézet összpontosítani fog az óriáspandákkal kapcsolatos ökoturizmus fejlesztésére is - közölte Csang Csi-ho, az intézet vezetője.

Óriáspanda Shenjang állatkertjében. Már több mint félezerre nőtt a fogságban élő pandák száma Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Az óriáspandát 150 éve fedezték fel a kínai vadonban.

Ez a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, vadon mintegy kétezer él főként Sanszi és Szecsuán kínai tartományok területén.

Fogságban világszerte tavaly 548 példányt tartottak nyilván. Csengtuban 1987-ben hozták létre az óriáspanda fajvédelmi központot, ahol eddig mintegy 300 óriáspanda született.

Nagyszabású ökoturisztikai fejlesztéseket is terveznek

A fajvédelmi központban éppen a múlt héten kezdődött meg egy nagyszabású bővítési program, amelynek keretében felépítik a 3500 hektárnyi területen elterülő Panda Planetet, ahol a tudományos központ mellett turisztikai látványosságokat is kialakítanak.

Óriáspanda kölykök Forrás:https://www.nationalgeographic.com/animals/2018/08/giant-baby-panda-cubs-china-conservation/

A fajvédelmi központ területét az eddigi 66,7-ról 235 hektárra bővítik, ahol 180 óriáspanda és a velük együtt élő más fajok lesznek. A turisztikai fejlesztéstől egyebek között azt várják,

hogy 15 éven belül mintegy 16,6 millió látogatót vonzzanak majd évente.

A fajvédelmi központot nemzetközi ökoturisztikai hellyé akarja fejleszteni a kínai kormány.

(Forrás: MTI/Hszinhua)